ODBACILA OPTUŽBE PORODICE

Australska ministrica Andrews: Đoković nije zarobljenik, može otići kad god poželi

Granični dužnosnici provjeravaju slučajeve ostalih tenisača koji su pušteni u zemlju na temelju sličnih izuzeća od obaveze vakcinacije kao i Đoković, rekla je ministrica

N. Aj.

Novak Đoković

Foto: Agencije


Australska ministrica unutrašnjih poslova Karen Andrews izjavila je da Novak Đoković može napustiti Australiju kad god poželi te da granični dužnosnici provjeravaju slučajeve ostalih tenisača koji su pušteni u zemlju na temelju sličnih izuzeća od obaveze vakcinacije kao i Đoković.

Odbacila je optužbe Đokovićeve porodice koja tvrdi da australska vlada “drži Novaka u zarobljeništvu”.

- Đoković nije zarobljenik u Australiji. On može napustiti zemlju u bilo kojem trenutku u kojem poželi, a granični dužnosnici će mu pomoći u tome - rekla je Andrews u razgovoru za ABC.

Podsjetimo, najbolji teniser svijeta zadržan je u pritvoru za imigrante do ponedjeljka, kad bi sud trebao odlučivati o njegovoj žalbi na odluku federalne vlade o otkazivanju njegove vize. Deveterostrukom pobjedniku Australian Opena, koji je na ovogodišnjem turniru mogao sudjelovati u borbi za rekordni 21. Grand Slam naslov, poništena je australska viza jer nije imao dokaz o cijepljenju protiv covida-19 ili vjerodostojno medicinsko izuzeće od cijepljenja.

Đokovićevi odvjetnici vode pred lokalnim sudom postupak za poništenje odluke koja, bude li potvrđena, za 33-godišnjeg srpskog tenisera znači deportaciju iz Australije, piše Index.

NA VRH

Podijeli članak na