PANDEMIJA KORONAVIRUSA

Omikron postao dominantan u Sloveniji

Među skoro 900 mladih koji su novogodišnje praznike proslavili u Beogradu, do sada je potvrđeno 200 slučajeva zaraze koronavirusom, a većina se odnosi na omikron

Omikron se pojavio i u bolnici Jesenice. ndtv

E. Ć.

8.1.2022

Omikron varijanta koronavirusa postala je dominantna u Sloveniji, piše Hina. Ovaj soj koronavirusa većinom se širi lokalno, međutim zabilježeno je i više uvezenih slučajeva među mladima koji su novu godinu proslavili u Beogradu. Također, omikron se pojavio i u bolnicama.

Kako navode iz slovenskog Instituta za javno zdravlje (NIJZ), među skoro 900 mladih koji su novogodišnje praznike proslavili u Beogradu, do sada je potvrđeno 200 slučajeva zaraze koronavirusom, a većina se odnosi na omikron. 




Prema podacima dva slovenska laboratorija, omikron varijanta je posljednjih dana postala dominanta, odnosno udio omikrona među pozitivnim PCR testovima iznosi oko 63 posto.

Omikron varijanta je prodrla i u bolnicu Jesenice, gdje je zaraženo 11 zaposlenih i 11 pacijenata, te je zbog tog slučaja zatvoren odjel abdominalne hirurgije, koji do daljnjeg neće primati pacijente, prenosi Hina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.