PROTIV RIA TINTA

Nastavljeni protesti širom Srbije: Blokirana Ibarska i dijelovi autoputa, Loznica na nogama

Nekoliko desetina okupljenih građana u Užicu blokiralo je magistralni put ka Beogradu i Zlatiboru

Građani Srbije protestuju, blokirali ceste. Nova.rs

N. Ć. / Nova.rs

8.1.2022

Šta znamo do sada?

-Protesti do potpune zabrane Rio Tinta u Srbiji nastavljaju se i ove subote i to na ovim lokacijama: Vrbas i Kula – skup ispred Vitala; Beograd – kod Sava centra; Topola – Pješački prelaz kod magistrale; Loznica – Izlaz kod Šepačkog puta na zaobilazni put; Šabac – kod šabačkog mosta; Čačak – kod Preljine, Požega – Kosjerić kod Pjeska; Novi Sad – Parking kod Mega Rode (Blokada autoputa);

-Blokade puteva su ove nedelje već bile održane - u ponedeljak je Srbija stala na tri sata na nekoliko lokacija od Novog Sada do Požege;

-I danas, kao i prethodnih dana, čuli smo nove kontradiktorne izjave o sudbini Rio Tinta u Srbiji. Ovoga puta, premijerka Brnabić je rekla da je Vlada blizu odluke da se zabrani iskopavanje litijuma, ali da je, navodno, predsjednik protiv toga...

Oko sto građana blokirali su Ibarsku magistralu u Preljini. Oni danas, osim što se bore protiv rudarenja u Srbiji pružaju podršku nepravedno zatočenom Novaku Đokoviću koji treba da nastupi na prvom gren slem turniru u Australiji.

Građani su blokirali i auto-put u Beogradu kod Sava centra. Priikom izlaska građana na saobraćajnicu, došlo je i do incidenta kada je jedan vozač izašao i svog automobila i pokušao fizički da se obračuna sa demonstrantima.

Građani uzvikuju "Rio Tinto, Marš iz Srbije" i "Vučiću, marš iz Srbije".

U Preljini kod Čačka počelo je okupljanje građana koji se protive otvaranju rudnika od strane Rio Tinta i rudarenja u Srbiji. Prisutan je veliki broj pripadnika policijskih snaga. "Danas su u punoj opremi za razbijanje demonstracija. Videćemo kako će se odvijati situacija", kažu organizatori.

U Loznici se skupilo više desetina građana, koji su tačno u 13h blokirali lokalni put. Tu su meštani Gornjih Nedeljica, kao i vođe protesta Zlatko Kokanović, Ćuta. Tu je i glumica Jelena Stupljanin. Kako javlja reporter Nova.rs, došlo je odmah i do manjeg incidenta, kada se jedan vozač zaeteo kolima na ljude u blokadi.

U Novom Sadu za danas je planirana "istorijska" blokada auto-puta. Demonstranti su se, uprkos lošem vremenu, već skupili na parkingu u industrijskoj zoni, odakle će krenuti blokada auto-puta E-75.


Protest i blokada saobraćajnice u Loznici. Nova.rs

Također, i u Preljini kod Čačka počelo je okupljanje građana koji se protive otvaranju rudnika od strane "Rio Tinta" i rudarenja u Srbiji. Prisutan je veliki broj pripadnika policijskih snaga.

- Danas su u punoj opremi za razbijanje demonstracija. Vidjet ćemo kako će se odvijati situacija - kazali su organizatori protesta u Preljini.

I u Loznici se skupilo više desetina građana, koji su tačno u 13 sati blokirali lokalni put. Tu su mještani Gornjih Nedeljica, kao i vođe protesta Zlatko Kokanović, Ćuta. Među masom viđena je i glumica Jelena Stupljanin. I u Loznici je došlo do manjeg incidenta, kada se jedan vozač zaletio kolima na ljude u blokadi.

Nekoliko desetina okupljenih građana u Užicu blokiralo je magistralni put ka Beogradu i Zlatiboru, kod Ložioničkog mosta u ovom gradu. S obje strane trube nezadovoljni vozači ali Užičani ne odustaju. Uniformisanih policijskih snaga nema ali su i ovog puta prisutni policijski službenici u civilu koji nadgledaju dešavanja i fotografišu skup.

U Novom Sadu za danas je planirana historijska blokada autoputa. Demonstranti su se, uprkos lošem vremenu, već skupili na parkingu u industrijskoj zoni, odakle će krenuti blokada autoputa E-75.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.