SRBIJA

Protesti u Loznici i u Užicu završeni, u Pesku još traju, najavljeno novo okupljanje

U Preljini je došlo do manjeg incidenta kada je jedan momak pokušao da probije blokadu na alternativnom putu u toj varošici.

U Pesku blokada puta trajat će do 16 sati. Nova. rs

Z. K. / Nova. rs

8.1.2022

Građani koji su danas izašli na proteste širom Srbije počeli su se polako razilaziti. Protest u Loznici je završen uz aplauz, a najavljeno je novo okupljanje za iduću subotu. Također, i u Užicu su završeni protesti. Poslije sat blokade magistralnog puta ka Zlatiboru i Beogradu, kod Ložioničkog mosta u Užicu, demonstranti su se razišli i saobraćaj je ponovo uspostavljen. Protest je obilježio incident u kome je žena izašla iz jednog vozila iz kolone i udarila po ruci novinarku Nove, koja je u tom trenutku držeći telefon u ruci, pravila video zapis izvještavajući sa protesta.

U Preljini je došlo do manjeg incidenta kada je jedan momak pokušao da probije blokadu na alternativnom putu u toj varošici. Njega su demonstranti zaustavili i onemogućili mu prolazak.

- Pregazio mi je nogu - tvrdi muškarac koji je učesnik protesta. Policija, iako je sve posmatrala, nije intervenisala. Nakon rasprave situacija se smirila i mladić je odustao od probijanja blokade.

U Pesku, na raskrsnici puteva ka Požegi, Valjevu i Kosjeriću, kao i prošle subote, blokada puta trajat će tri sata, sve do 16 sati. Okupljeno je blizu stotinu građana koji na ovaj način izražavaju protivljenje Rio Tinti i, kako kažu, brane svoju zemlju. Protest prolazi bez incidenata, a okupljeni građani, i danas propuštaju hitne službe i vozila u kojima se nalaze mala djeca.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.