SLOJEVITI PROBLEMI U BIH

Hrvatski europarlamentarac: Bošnjački hegemonizam u Federaciji gori od srpskog separatizma

Hrvati i da žele jako malo mogu utjecati na ono između RS i centralne vlasti odnosno Federacije, rekao je Sokol

Tomislav Sokol. agencije

E. Ć.

11.1.2022

Europarlamentarac iz HDZ-a Tomislav Sokol govorio je o događanjima u Bosni i Hercegovini. O Dodikovom obilježavanju neustavnog praznika 9. januara, ali i o odlasku Milorada Pupovca, čovjeka koji čini parlamentarnu većinu, u Banja Luku. Ponovio je stav HDZ-a da je najveći problem BiH izborni zakon, a ne ono što radi Milorad Dodik, odnosno da je bošnjački "hegemonizam" mnogo gori od srpskog separatizma.



Stanivuković je veći nacionalista od Dodika

- Problemi u Bosni i Hercegovini su vrlo vrlo slojeviti. Temeljni problem je što imamo tri konstitutivna naroda čije su vizije dijamatralno suprotne. Kod Srba prevladava separatizam, odnosno gledanje prema istoku, prema Srbiji.

Kod Bošnjaka želja za stvaranjem unitarne države, gdje bi oni kao najdominantniji narod, gdje bi koristili to za svoju hegemoniju i preglasavali najmalobrojnije, to su Hrvati, naravno u savezništvu s Turskom. I Hrvati koji gledaju na zapad, koji žele opstanak Bosne i Hercegovine ali BiH u kojoj bi oni bili ravnopravni - navodi Sokol.


Hrvatski europarlamentarac smatra da je Draško Stanivuković veći nacionalista od Milorada Dodika.

- Sarajevo koristi srpsku retoriku da prebaci fokus rasprave na to sa onoga što je po meni glavni problem u BiH, da imate jedan konstitutivni narod koji je diskriminisan i koji već godinma ne može birati svoje političke predstavnike. Kakva je morala biti bošnjačka politika da je dovela do toga - pita se Sokol.

Bošnjaci koriste brojnost nad Hrvatima u Federaciji

On navodi kako su hrvatski problemi prvenstveno u Federaciji gdje, prema njegovim riječima, Bošnjaci koriste svoju brojnost i pomoć određenih međunarodnih visokih predstavnika da Hrvate izguraju iz institucija.

- Hrvati i da žele jako malo mogu utjecati na ono između RS i centralne vlasti odnosno Federacije - poručio je Sokol.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.