ZBOG TRENUTNE SITUACIJE

U Sloveniji podržano hitno uvođenje stanja oboljeli vakcinisani

"Novavax" vakcina koja će biti dostupna krajem januara, još nije uključena u preporuke za vakcinaciju

Vakcina Novavaks. ILUSTRACIJA

A. O.

12.1.2022

Članovi Savjetodavne grupe Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZ) u Sloveniji podržavaju hitno uvođenje stanja oboljeli - vakcinisani (PC) zbog trenutne epidemiološke situacije, piše Anadolija.


Ova grupa za vakcinaciju je istovremeno zauzela stav da uvođenje obavezne vakcinacije protiv koronavirusa u Sloveniji nije primjereno u datoj situaciji, navodi se u zapisniku sa sastanka.



Izmjene u programu vakcinacije

Kako bi se pripremili za moguće nove epidemijske talase koji bi doveli do velikog povećanja broja hospitalizacija pacijenata, članovi grupe predlažu izradu operativnog plana koji bi omogućio efikasno uvođenje i sprovođenje obavezne vakcinacije javnog zdravlja.

Predstavnik NIJZ-a upoznao je članove grupe i sa izmjenama u prijedlogu programa vakcinacije za 2022. godinu. Jedna od predloženih izmjena je da se vakcinacija protiv koronavirusa navodi i u poglavlju "Vakcinacija zaposlenih". Kako se navodi u zapisniku, to bi omogućilo specijalisti medicine rada da vakcinaciju protiv koronavirusa za određene poslove uključi u izjavu o sigurnosti sa procjenom rizika posla.

Nova vakcina

"Novavaks" (Novavax) vakcina, za koju se očekuje da će u Sloveniji biti dostupna krajem januara, još nije uključena u preporuke za vakcinaciju. To će učiniti kada vakcina bude dostupna u Sloveniji. Naveli su da je vakcina trenutno odobrena samo za osnovnu vakcinaciju odraslih osoba sa dvije doze u razmaku od najmanje tri sedmice. Predložili su i pripremu promotivne kampanje visokog profila za vakcinu Novavaks, koja se zasniva na tehnologiji koja se koristi već duže vrijeme.

Na sastanku je Savjetodavna grupa ažurirala i preporuke o dopunskoj vakcinaciji sa koronavirusa i o vakcinaciji pacijenata. Grupa sada preporučuje vakcinaciju ljudi koji su imali koronavirus jedan do šest mjeseci nakon oporavka od bolesti. 

- Ako je osoba bila potpuno cijepljena prije zaraze koronavirusom, grupa preporučuje primanje dopunske doze tri do šest mjeseci nakon oporavka od bolesti - rekao je ministar zdravlja Janez Poklukar.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.