PROTESTI

Srbija: Prva blokada granice sa BiH zbog protesta protiv kompanije Rio Tinto

Ekološki aktivisti su poručili da će nastaviti s blokadama sve dok predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada ne ukinu Uredbu o prostornom planu posebne namjene u koji je upisan projekat eksploatacije litijuma u dolini Jadra

E. T. / Anadolija

Blokiran prijelaz Trbušnica

Foto: Screenshot / AlJazeera


Aktivisti ekoloških organizacija i građani blokirali su danas na dva sata granični prijelaz Trbušnica, kod Loznice, između Srbije i Bosne i Hercegovine, tražeći od srbijanske Vlade da stopira projekat eksploatacije litijuma "Jadar" i otvaranje rudnika kompanije Rio Tinto, i da svi ugovori potpisani sa tom kompanijom budu predati na uvid javnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Iako je prvobitno bilo planirano da se blokiraju put i raskrsnica nedaleko od graničnog prelaza, demonstranti su izašli neposredno pred granični punkt, donijeli ograde i iznijeli transparente.

  • Privu put blokiran prijelaz

    Privu put blokiran prijelaz

    Foto: Screenshot / AlJazeera


Ekološki aktivisti su poručili da će nastaviti s blokadama sve dok predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada ne ukinu Uredbu o prostornom planu posebne namjene u koji je upisan projekat eksploatacije litijuma u dolini Jadra.

Demonstranti su, i pored potpune blokade graničnog prijelaza, ipak propuštali vozila u kojima su se nalazila mala djeca i bolesni, naglašavajući da im nije cilj da maltretiraju ljude.

Tokom blokade graničnog prelaza Trbušnica nije zabilježen nijedan incident, a granična policija nije reagovala.

Ovo je prvi put od kako su počele blokade i protesti protiv kompanije Rio Tinto u Srbiji da je blokiran neki granični prelaz.

Više o temi Srbija

ZVEZDARA
U Srbiji mladić izboden nožem
PROTESTI DEMONSTRANATA
Učesnici blokirali puteve u Srbiji zbog projekta "Jadar"

Više o:

Srbija Rio Tinto
NA VRH

Podijeli članak na