VANREDNA SJEDNICA

Skupština Kosova: Usvojena Rezolucija protiv organizovanja srbijanskog referenduma na teritoriji Kosova

Premijer Kosova Albin Kurti, na čiji zahtjev je održana vanredna sjednica Skupštine, na početku je predstavio rezoluciju od osam tačaka kojom se Skupština izjašnjava protiv održavanja srbijanskog refernduma na teritoriji Kosova kako se ne bi ugrozio

Skupština Kosova je na vanrednoj sjednici usvojila Rezoluciju protiv organizovanja srbijanskog referenduma. Anadolija

E. T. / Anadolija

15.1.2022

Skupština Kosova je na vanrednoj sjednici usvojila Rezoluciju protiv organizovanja srbijanskog referenduma o ustavnim promjenama u oblasti pravosuđa 16. januara na teritoriji Kosova, javlja Anadolu Agency (AA).

Za rezoluciju je glasalo 76 prisutnih poslanika. Nije bilo glasova protiv i uzdržanih, ali u sali nije bilo srpskih poslanika. Sjednici nisu prisustvovali ni poslanici opozicione Demokratske partije Kosova, mada je ta partija podržala odluku Vlade da se ne dozvoli održavanje refernduma.

Premijer Kosova Albin Kurti, na čiji zahtjev je održana vanredna sjednica Skupštine, na početku je predstavio rezoluciju od osam tačaka kojom se Skupština izjašnjava protiv održavanja srbijanskog refernduma na teritoriji Kosova kako se ne bi ugrozio suverenitet i ustavni poredak Kosova.


Kurti: Sazvao sjednicu. Anadolija

U Republici Kosovo, osnovna prava i slobode važe za sve građane

Rezolucijom se naglašava da je ustavna obaveza da se odbrani suverenost zemlje, ali da se mora ispoštovati i pravo građana sa dvojnim državljanstvom da glasaju. Kurti je je rekao da se sprječavanjem održavanja referenduma koji organizuje Srbija ne krši pravo glasa nikome, već se samo poštuju kosovski Ustav i zakoni, dok građani kosovski Srbi mogu da glasaju putem pošte ili u Kancelariji za vezu Beograda u Prištini.

- U Republici Kosovo, osnovna prava i slobode važe za sve građane. Jednako važe i kada je u pitanju pravo glasa. Isto važi i kada je reč o pravu glasanja na referendumu koji će održati Srbija, garantuje se nevećinskoj srpskoj zajednici na osnovu Ustava i zakona koji je na snazi u Republici Kosovo, ali ostvarivanje ovog prava mora da se vrši pod okriljem naših pravnih normi - rekao je Kurti.

Istakao je da se mora prekinuti dosadašnja pogrešna praksa održavanja srbijanskih izbora na Kosovu, kada je prikupljanje glasačkih kutija vršila Misija OEBS-a uz saglasnost kosovskih vlasti, ali su organizaciju izbora sprovodile nelegalne strukture Srbije koje je finansirao Beograd.

Poslanička grupa Pokret Samoopredjeljenje podržala je predloženu rezoluciju.

I Lumir Abdixhiku, poslanik i predsednik opozicionog Demokratskog saveza Kosova (LDK) podržao je odluku Vlade da se ne dozvoli održavanje refenduma na Kosovu.

- Za nas, za LDK, održavanje ustavnog referenduma druge države na Kosovu je zatvoreno pitanje pre nego što počne. Zato što je ta tendencija, osim što je neustavna i van postojećih pravnih normi naše zemlje, neprihvatljiva međunarodna praksa. To je praksa suprotna osnovnim principima demokratije i suprotna odnosima koje suverene države pokazuju jedna prema drugoj - kazao je Abdixhiku.

On je, međutim, kazao da nije bilo potrebe za održavanjem vanredne sjednice Skupštine kada je bio poznat stav političkog spectra i kada se zna koje su ustavne nadležnosti premijera. Optužio je Kurtija da zbog pritiska sa strane nije smeo sam da donese odluku, pa je sazvao Skupštinu.

Igor Simić, šef poslaničke grupe Srpske liste je optužio Vladu premijera Kurtija da je antisrpska, te je kazao da je današnja sjednica Skupštine samo farsa, jer je odluka već unaprijed doneta. Simić je ocijenio da će se usvajanjem predložene rezolucije donijeti akt kojim se uskraćuju osnovna ljudska i demokratska prava srpskom narodu na Kosovu.

- Kršite osnovno ljudsko i demokratsko pravo, želite da ga negirate. Lista antisrpskih poteza i diskriminacije našeg naroda je duga i vi sve to dobro znate, ali je lista onoga što je dobro što ste uradili bilo za Srbe, Albance, Bošnjake, Rome i Gorance od kada je ova Vlada na snazi vrlo kratka, skoro da je nema - kazao je Simić.

On je u ime Srpske liste i srpskog naroda pozvao Vladu da promijeni odluku i dozvoli glasanje na referendumu. Također je kazao da poslanici Srpske liste neće prisustvovati današnjoj sjednici jer ne žele da daju legitimitet antisrpskom djelovanju. Potom su srpski poslanici izašli iz sale.


Skupština Kosova. Anadolija

I poslanici manjinskih, nesrpskih zajednica, podržali su rezoluciju

Premijer Kurti je odgovarajući na Simićeve optužbe, kazao da njegova Vlada nije antisrpska, te da je u Vladi jedan od ministara Srbin, koji je čak predsjednik Srpske liste. Istakao je i da borba protiv kriminala nema etničku konotaciju, dok su kriminalne grupe obično multietničke.

I poslanici manjinskih, nesrpskih zajednica, podržali su rezoluciju.

Podsjetimo, ambasadori Kvinte i Evropska unija u zajedničkom saopštenju pozvali su Vladu Kosova da omogući kosovskim Srbima da glasaju na referendumu Srbije. Međutim, državni vrh Kosova na sastanku sa ambasadorima zemalja Kvinte i predstavnikom EU izjasnio se protiv održavanja referenduma Srbije na teritoriji Republike Kosovo.

U zajedničkom saopštenju institucija Kosova, Predsedništva, Skupštine i Vlade, nakon tog sastanka, navedeno je da je ponovljeno da će kosovski Srbi sa dvojnim državljanstvom imati pravo da glasaju u skladu sa međunarodnim standardima i praksom, odnosno poštom i u Kancelariji za vezu Beograda u Prištini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.