REGION

Građani Srbije danas na referendumu: Glasaju o promjeni Ustava

Pravo glasa na referendumu ima 6.510.233 birača, podaci su Republičke izborne komisije (RIK)

Referendum u Srbiji se održava danas. Ilustracija

E. T.

16.1.2022

Građani Srbije na republičkom referendumu danas (16. januar) odlučuju o promjeni Ustava Srbije u oblasti pravosuđa. Glasačka mjesta su otvorena u sedam sati, a zatvorit će se u 20 sati. 

Pravo glasa na referendumu ima 6.510.233 birača, podaci su Republičke izborne komisije (RIK). Referendumsko pitanje glasi: "Da li ste za potvrđivanje Akta o promjeni Ustava Republike Srbije?", a građani mogu da zaokruže "da" ili "ne", javla RSE.


Jedan od obaveza na putu ka EU

Ukoliko se promjene usvoje, prema tvrdnjama vlasti u Srbiji, politika bi bila isključena iz izbora sudija i tužilaca, a srpsko zakonodavstvo bi se uskladilo sa evropskim. Promjena Ustava u oblasti pravosuđa jedna je od obaveza Srbije na putu ka Evropskoj uniji (EU).

Uspjeh referenduma nije uslovljen cenzusom, odnosno nije određen najmanji broj birača koji treba da izađe na glasanje. Odluka donesena na referendumu je obavezujuća - promjena Ustava se usvaja ako je za nju glasala većina izašlih birača. Građani Srbije će se o promjenama Ustava izjašnjavati na biračkim mjestima na kojima inače glasaju na izborima.


Referendum u Srbiji održava se na više od 8.000 glasačkih mjesta, na kojima građani inače glasaju na izborima.

Utvrđena su i pravila za glasanje van glasačkog mjesta za građane zaražene koronom ili u karantinu. Njima članovi glasačkog odbora dolaze ispred ulaznih vrata gdje se obavlja glasanje. U sredinama gdje žive Srbi na Kosovu nema biračkih mjesta, a birači mogu da glasaju putem pošte ili putem Kancelarije za vezu Srbije na Kosovu.




Venecijanska komisija

Određeno je deset glasačkih mjesta u inostranstvu, gdje se prijavilo najmanje sto birača - u Beču, Briselu, Oslu, Rimu, Moskvi, Minhenu, Strazburu, Cirihu, Skoplju i Vukovaru.

Venecijanska komisija, tijelo međunarodnih stručnjaka za ustavno pravo Vijeća Evrope, "pozdravila" je izmjene Ustava u Srbiji. U svom posljednjem mišljenju naveli su da je većina ključnih preporuka ispunjena.

Međutim, Venecijanska komisija je insistirala na potrebi da se smanje rizici od politizacije Visokog savjeta sudstva i Visokog savjeta tužilaca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.