ZAJEDNIČKO SAOPĆENJE

Bošnjačka stranka, Albanska lista i Albanska koalicija Jednoglasno: Podržavamo prijedlog o manjinskoj Vladi

Model manjinske Vlade, u ovim političkim okolnostima, može Crnoj Gori donijeti prijeko potrebnu stabilnost i ubrzavanje procesa evropskih integracija

Zajedničko saopćenje o formiranju manjinske Vlade Crne Gore. AntenaM

E. T. / AntenaM

18.1.2022

Bošnjačka stranka, Albanska lista i Albanska koalicija Jednoglasno uputili su zajedničko saopćenje o formiranju manjinske Vlade u ovoj zemlji, prenosi AntenaM.

- Uvažavajući činjenicu da se Crna Gora nalazi u ozbiljnoj političkoj, društvenoj, ekonomskoj i zdravstvenoj krizi, kao i da aktuelnu Vladu u parlamentu podržava svega desetak poslanika, mi, politički predstavnici manjinskih naroda u Skupštini Crne Gore, podržavamo prijedlog koji je u ponedjeljak saopšten od strane koalicije “Crno na bijelo” o formiranju manjinske Vlade.


Evropski i evroatlantski put nemaju alternativu

Uvjereni smo da je to realan i optimalan model za izlazak iz trenutne političke situacije.

Model manjinske Vlade, u ovim političkim okolnostima, može Crnoj Gori donijeti prijeko potrebnu stabilnost i ubrzavanje procesa evropskih integracija.

A to je upravo ono što je zahtjev naših građana i potreba države, kako bi izašla iz spirale podjela, siromaštva i beznađa.

S toga, smatramo da bi što šira podrška ovom konceptu u Skupštini Crne Gore bila blagotvorna za naše društvo, za multietnički sklad Crne Gore i za očuvanje temeljnih vrijednosti za koje smo se borili.

Raduju nas svakako i poruke koje ovim povodom saopštavaju naši međunarodni partneri, jer će nam njihova podrška i pomoć u narednom periodu biti potrebna, kako bi što lakše sprovodili reforme i napredovali ka članstvu u EU.

Naš evropski i evroatlantski put nemaju alternativu i podrška partnera nam je od izuzetne važnosti.

Bošnjačka stranka, Albanska lista i Albanska koalicija podržavaju inicijativu o manjinskoj Vladi.


Postići konsenzus

Sigurni smo da će nova Vlada uspjeti da obezbijedi podršku i dođe do konsenzusa za izlazak iz vd stanja u kome se nalaze naše brojne institucije.

Bošnjačka stranka, Albanska lista i Albanska koalicija se od svog osnivanja zalažu za demokratizaciju društva, nezavisno pravosuđe, dogovor oko novog izbornog zakonodavstva, jačanje ekonomskog razvoja države i podizanje životnog standarda građana. Spremni smo da na ovim principima damo svoj doprinos, u cilju sveukupnog napretka našeg društva.

Ervin Ibrahimović – Bošnjačka stranka

Nik Gjeloshaj – Albanska Lista

Fatmir Gjeka – Albanska koalicija Jednoglasno - navedeno je u zajedničkom saopćenju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.