SASTANAK U ATINI

Ministrica vanjskih poslova i dijaspore Gervala-Švarc: Priznavanje Kosova bio bi historijski korak

Šefovi diplomatija su istakli značaj daljeg unapređenja ekonomskih odnosa, a posebno su razgovarali o saradnji u oblasti energetike

Sa sastanka u Atini. Anadolija

N. Aj. / Anadolija

20.1.2022

Ministrica vanjskih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala Švarsc (Gervalla-Schwarz) sastala se danas u Atini sa ministrom vanjskih poslova Grčke Nikosom Dendiasom, u uzvratnoj posjeti, sa kojim je razgovarala o oblicima bilateralne saradnje dvije zemlje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako je saopšteno iz MIPD Kosova, Gervala je naglasila da bi priznavanje nezavisnosti Kosova od strane svih članica Evropske unije, uključujući i Grčku, predstavljalo hrabar potez za stabilnost u regionu i šire, te bi omogućilo otvaranje nove dinamike u rješavanju dugoročnih problema na Balkanu.

Unaprijediti bilateralne odnose

- Takav korak bi bio historijski i mislimo da je to nešto što treba da se uradi - dodala je Gervala.

Ministrica Gervala je izrazila spremnost Vlade Kosova da unaprijedi bilateralne odnose sa Grčkom, koja je prema njenim riječima, važna zemlja u regionu Jugoistočne Evrope i značajan je njen doprinos sigurnosti i stabilnosti u regionu.

Gervala je istakla da Kosovo cijeni Grčku kao prijateljsku i partnersku zemlju, kao i njen konstruktivan odnos na evropsku agendu i proces liberalizacije viza za građane Kosova.

Šefovi diplomatija su dalje istakli značaj daljeg unaprijeđenja ekonomskih odnosa, a posebno su razgovarali o saradnji u oblasti energetike.

Ministrica Gervala je kazala da je Kosovo u fazi razmatranja najboljih opcija u pogledu energetske strategije.

Zapadni Balkan treba da gleda u budućnost

- Naša energetska budućnost obuhvata tradicionalnu i obnovljivu energiju. U kontaktu smo sa našim prijateljima o opcijama za izazovnu tranziciju u ovoj oblasti. Nastavit ćemo da budemo u bliskom kontaktu sa Grčkom u vezi detalja i naših odluka u vezi s tim - rekla je ona.

Kosovska šefica diplomatije je grčkoj strani predstavila ponudu Kosova u pogledu povoljnih mogućnosti za poslovanje i investicije, preko niskih poreza, bez birokratije i sa velikim ljudskim potencijalom za profesionalni rad.

Na sastanku je razgovarano i o vanjskopolitičkim pitanjima, evropskim i regionalnim pitanjima, a sagovornici su se osvrnuli i na potrebu proširenja oblika saradnje u drugim oblastima kao što su kultura, nauka, obrazovanje i zdravstvo.

Sa svoje strane, glavni grčki diplomata Dendias je kazao da Zapadni Balkan treba da gleda u budućnost, a ne u prošlost. Prema Dendiasu, jedino je EU perspektiva za zemlje Zapadnog Balkana. Zaštita principa i vrijednosti kao što su demokratija, vladavina prava i zaštita ljudskih prava, prema njegovim riječima, treba da bude politički, ekonomski i kulturni kompas za balkanske zemlje.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.