REAGIRALI NA OPTUŽBE

Ambasade u Srbiji odgovorile Brnabić: Naše države ne finansiraju proteste

Srbijanska premijerka Ana Brnabić je prethodno govoreći o ekološkim protestima u Srbiji istakla da "nema riječi kojima bi opisala licemjerje stranaca koji finansiraju ekološke organizacije i njihove proteste"

Premijerka Srbije Ana Brnabić. Anadolija

N. Aj. / Anadolija

21.1.2022

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Velike Britanije i Njemačke u Beogradu odbacile su danas navode da njihove države finansiraju političke ili ekološke proteste u Srbiji i ocijenile da takva "štetna optužba" ne odražava partnerstvo tih država sa Srbijom, navedeno je u zajedničkom pisanom saopštenju tih ambasada, javlja Anadolu Agency (AA).

Srbijanska premijerka Ana Brnabić prethodno je, u četvrtak uveče, govoreći o ekološkim protestima u Srbiji istakla da "nema riječi kojima bi opisala licemjerje stranaca koji finansiraju ekološke organizacije i njihove proteste" i navela da su najveći finansijeri iz SAD, Velike Britanije, Njemačke i Austrije.


Ambasade SAD, Velike Britanije i Njemačke su u svom zajedničkom pisanom saopštenju podsjetile da su te države bile su među "najvelikodušnijim i najpouzdanijim partnerima i prijateljima Srbije", i pružale joj finansijsku pomoć ukupno vrijednu više od tri milijarde eura.

Naglašeno je i da su SAD, Velika Britanija i Njemačka od početka procesa demokratske tranzicije u Srbiji.

- Jasni smo i transparentni u pogledu ove pomoći i naših ciljeva: podrške reformama, dobrom upravljanju, demokratskom razvoju, zelenoj tranziciji i prosperitetu - navedeno je u saopštenju ambasada.

Dodaje se da ti ciljevi pružaju podršku "proklamovanoj" politici Srbije da napreduje u procesu pristupanja Evropskoj uniji i podršku pomirenju i stabilnosti širom regiona Zapadnog Balkana.


Značajna sredstva u okviru te pomoći, podsjeća se, dodijeljena su Vladi Srbije ili raspoređena u saradnji sa srbijanskom Vladom i njenim agencijama.

- Bezrezervno odbacujemo sve sugestije da naše države, ili organizacije preko kojih obezbjeđujemo tehničku pomoć i podršku, finansiraju ili usmjeravaju akcije naročito protiv Vlade Srbije ili bilo koje politike koju ona sprovodi, što uključuje i finansiranje protesta - naglašeno je.

Ambasade SAD, Velike Britanije i Njemačke su ocijenile da je u pitanju "štetna optužba" koja je "posebno teško razumljiva" kada je riječ o organizacijama koje godinama podržavaju i rade sa Vladom i Skupštinom Srbije na njihovim programima reformi i razvoju demokratskih institucija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.