SLOVENIJA

Kod Ljubljane šest povrijeđenih u nesreći balona

Akcija spašavanja još traje, a priroda povreda još nije poznata

Policija i hitna pomoć na licu mjesta. 24ur.com

Piše: Fena

22.1.2022

Najmanje šest osoba povrijeđeno je u nedjelju ujutro u okolini Ljubljane u nesreći balona na topli zrak, akcija spašavanja još traje, a priroda povreda još nije poznata.

Policija je objavila da je o nesreći obaviještena oko 10 sati, te da je u njoj po prvim podacima povrijeđeno najmanje šest putnika, uključujući i pilota balona.

Na mjestu nesreće intervenirale su ekipe za spašavanje. Policija je zaštitila mjesto nesreće i nastavlja s prikupljanjem podataka.

Do nesreće je došlo na području između Ljubljanskog barja i naselja Škofljica.

Na tom se području 2012. godine dogodila i najteža nesreća s balonom na topli zrak u Sloveniji do sada i jedna od najtežih u svijetu, u kojoj je poginulo šest ljudi, a više ih je bilo teško povrijeđeno.

Veliki balon je nakon panoramskog razgledanja neuspješno pokušao aterirati, u čemu ga je omeo jak vjetar, pa je dio putnika ispao iz košare u kojoj je bilo 32 ljudi. Mnogi su teško nastradali i kad se nakon udarca košara odbila od zemlje i naletjela na drvo, pri čemu se zapalila kupola.

Takvi su inače popularni panoramski komercijalni letovi balonom zbog te nesreće više godina bili obustavljeni zbog premale sigurnosti i nejasne regulative vezane za komercijalne letove balonima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.