NAKON DANAŠNJEG SASTANKA

Brnabić: Navodi Borelja o genocidu konstatacija, nisu upućeni direktno Srbiji

Čula sam kao generalnu konstataciju i dio evropskih vrijednosti, kao nešto što je važno za čitav Zapadni Balkan, rekla je Brnabić

Premijerka Srbije Ana Brnabić. Anadolija

N. Aj.

25.1.2022

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u Briselu da su tokom sastanaka sa evropskim zvaničnicima svi čestitali na rezultatima referenduma o ustavnim promjenama i istakli njihov značaj za reforme u oblasti vladavine prava.

Upitana o navodima visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Žozefa Borelja (Josep Borrell) o poricanju genocida, Brnabić je rekla da to nije čula kao nešto što je upućeno direktno Srbiji.

- Nismo na sastancima direktno razgovarali o tome, ja to nisam čula kao nešto što je upućeno direktno Srbiji, čula sam kao generalnu konstataciju i dio evropskih vrijednosti, kao nešto što je važno za čitav Zapadni Balkan, a ne kao nešto što je upućeno Srbiji i ne pronalazim Srbiju u tome - kazala je Brnabić.


Govoreći o sastanku sa novom predsjednicom Evropskog parlamenta Robertom Metsolom i o njenom stavu o proširenju EU, rekla je da je on u saglasnosti sa stavom Evropske komisije da je agenda proširenja jedna od najvažnijih stvari.

Brnabić je rekla da odnos prema Srbiji pokazuje i to što je prvi zvanični sastanak Metsole u Briselu otkako je postala predsjednica Evropskog parlamenta bio sa srbijanskom delegacijom.

Podsjećamo, visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj rekao je, nakon sastanka sa predsjednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, da će napredak u vladavini prava, ljudskim pravima i u dijalogu sa Prištinom odlučivati o ritmu daljih pretpristupnih pregovora, a naglasio je da u EU nema mjesta za slavljenje ratnih zločina i podržavanje genocida i ratnih zločinaca.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.