PREMIJER HRVATSKE

Plenković se ogradio od izjava Milanovića o Ukrajini i NATO-u

Od zbunjivanja javnosti do skandaliziranja našeg međunarodnog položaja, mi se u potpuno ograđujemo kao Vlada i nikako nemamo veze sa tim stavovima predsjednika Republike koje on treba objasniti hrvatskoj javnosti, izjavio je premijer Hrvatske Andrej

Plenković se ogradio od izjava Milanovića. Arhiv

N. Aj. / Anadolija

27.1.2022

U uvodnom obraćanju, na početku sjednice Vlade Republike Hrvatske, premijer Andrej Plenković osudio je izjave predsjednika Zorana Milanovića o situaciji u Ukrajini koji je poručio kako pripadnici hrvatske vojske neće sudjelovati u mogućem sukobu između Rusije i Ukrajine na strani NATO saveza, iako je Hrvatska njegova punopravna članica, javlja Anadolu Agency (AA).

Izjave predsjednika Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) Zorana Milanovića „reputacijski su štetne za Hrvatsku i sramotne glede situacije u Ukrajini”, poručio je premijer Hrvatske Andrej Plenković.

- Dovode do velikog razočaranja i snebivanja naših partnera, SAD, NATO-a, EU-a, susjednih zemalja. Kako vrijeme protječe, ispada da će svaki ozbiljniji veleposlanik kojeg imamo u mreži biti pozvan na razgovor u njihova ministarstva vanjskih poslova kako bi mu prosvjedovali na temelju ovakvih izjava predsjednika Republike. 


To je loše, skandalozno, to ruši reputaciju i kredibilitet Hrvatske, u suprotnosti je s vanjskopolitičkim principijelnih stavovima Hrvatske. Naša pozicija glede Ukrajine je poštivanje teritorijalne cjelovitosti Ukrajine, poštivanje međunarodnog prava, zalaganje za mir i za deeskalaciju sukoba te smanjivanje tenzija - poručio je Plenković.

Također je podsjetio kako nije niti otvorena tema na međunarodnoj ili bilo kojoj drugoj razini kako će Hrvatska vojska ili bilo koja druga vojska članica NATO-a ići u Ukrajinu.

- Od zbunjivanja javnosti do skandaliziranja našeg međunarodnog položaja, mi se u potpuno ograđujemo kao Vlada i nikako nemamo veze sa tim stavovima predsjednika Republike koje on treba objasniti hrvatskoj javnosti - izjavio je Plenković.

Zaključio je kako će Vlada Hrvatske nastaviti voditi ozbiljnu, racionalnu i razumnu vanjsku politiku, koja teži unapređenju odnosa s drugim državama, uz zastupanje hrvatskih interesa i bez izgovaranja rečenica koje vrijeđaju druge.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.