SAOPĆENJE AMBASADE

SAD o hrvatskoj kupovini borbenih vozila Bradley: Imaju reputaciju sposobnog NATO saveznika

Sjedinjene Države zadovoljne su što mogu prodati svom bliskom savezniku i partneru Hrvatskoj ta vozila, koja će biti modernizirana i opremljena uz pomoć američkih sredstava, saopćeno je

Borbena vozila Bradley. Twitter

E. Ć.

27.1.2022

Sjedinjene Američke Države pozdravile su dogovor s Hrvatskom o kupovini borbenih vozila "Bradley", saopćila je američka ambasada.


Hrvatska stekla reputaciju predanog NATO saveznika

- Sjedinjene Američke Države pozdravljaju odluku hrvatske vlade o nabavi borbenih vozila "Bradley". Sjedinjene Države zadovoljne su što mogu prodati svom bliskom savezniku i partneru Hrvatskoj ta vozila, koja će biti modernizirana i opremljena uz pomoć američkih sredstava. Hrvatski program nabave Bradleyja je zajedničko ulaganje u našu zajedničku sigurnost - naveli su u saopćenju.

U saopćenju američke ambasade se dodaje da je Hrvatska stekla reputaciju predanog i sposobnog saveznika NATO-a, te da će ova akvizicija povećati hrvatsku sigurnost i NATO-ovu kolektivnu odbranu, produbljujući već snažno američko-hrvatsko odbrambeno partnerstvo. Kako je najavljeno, hrvatski program nabave Bradleya koristit će ga u hrvatskoj odbrambenoj industriji.

Modernizacija će se provesti u Slavonskom Brodu

- Američko-hrvatski odnosi temelje se na zajedničkim interesima i vrijednostima. Radujemo se daljnjem jačanju američko-hrvatskog partnerstva u godinama koje dolaze - zaključeno je u saopćenju.

Andrej Plenković, premijer Hrvatske, rekao je danas da će Hrvatska nabaviti 89 vozila Bradley, za što će izdvojiti 145.3 miliona američkih dolara. To uključuje 62 vozila koja će biti potpuno identično opremljena, pet za obuku i 22 za rezervne dijelove. SAD će donirati 51 milion dolara pa će posao ukupno vrijediti 196 miliona dolara.

Američka strana donirat će i dodatnih 11 miliona dolara, što nije bilo predviđeno u prvobitnoj ponudi, čime će se osigurati sredstva za dodatnu modernizaciju vozila. Modernizacija će se provesti u Slavonskom Brodu, u kompaniji Đuro Đaković Specijalna vozila, u suradnji s američko-britanskom kompanijom BAE Systems, koja proizvodi Bradley.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.