SLOVENIJA

Nevakcinisani radnici Ljubljanskog putničkog saobraćaja ne mogu napredovati

Ako nevakcinisana osoba ne želi da se testira i nosi masku, poslodavac je može sankcionisati

U Sloveniji se u javnosti povela rasprava. ILUSTRACIJA

A. O.

7.2.2022

Nevakcinisani radnici Ljubljanskog putničkog saobraćaja ne mogu napredovati, odluka je kompanije, a u Ministarstvu rada Slovenije navode da ne mogu komentarisati pojedinačne slučajeve, javlja Anadolu Agency (AA).

U Sloveniji se u javnosti povela rasprava može li poslodavac kazniti zaposlenog zbog odbijanja vakcinacije. U Ljubljanskom putničkom prometu (LPP) radnicima je rečeno da nevakcinisani zaposlenici ne ispunjavaju uslove za napredovanje. To se radnicima ne čini fer, ali direktor misli drugačije.

Naime, takav dokument je usvojen na sjednici Vijeća radnika u putničkom prometu Ljubljana. Direktor je rekao da onaj ko nije vakcinisan ne može napredovati.


Odnos prema kolegama

Vozaču autobusa koji ne želi da bude imenovan, ovo se ne čini poštenim.

- Smatram da je veoma neprikladno, ako ne i nezakonito, biti finansijski oštećen unapređenjem zbog toga, smatram da je krajnje neprikladno ili čak podlo - rekao je jedan od vozača.

Direktor LPP-a Peter Horvat kaže da je jedan od kriterija za napredovanje odnos prema kolegama.

- Ako ima 200, 300 ljudi koji bi mogli napredovati, oni imaju neke formalne uslove, a 50 može napredovati, rekao sam da postoji i mogućnost da ćemo odlučivati ​​po drugim kriterijima da onaj ko je žestoki protivnik vakcinacije i ko ne želi da nosi masku, ko se stalno buni protiv testiranja, ne može napredovati - stav je Horvata.


Moguće sankcije

Da li je takva odluka direktora zakonita, vodi se rasprava u slovenskoj javnosti. Iz Ministarstva rada su odgovorili da ne mogu komentarisati pojedinačne slučajeve. Dodali su, međutim, da takve slučajeve treba procjenjivati ​​u svjetlu nediskriminacije.

U ovoj oblasti još nema sudske prakse, ali pravnici smatraju da nevakcinisane osobe na radnom mjestu ne treba sankcionisati, jer vakcinacija u Sloveniji nije obavezna.

- Kada je u pitanju sprečavanje širenja koronavirusa, postoji uredba koja zaposleniku omogućava alternativu. Odnosno on odlučuje da li će se pridržavati PCT uvjeta ili s druge strane samotestirati - rekla je Ines Rostohar iz odvjetničkog ureda.

Međutim, ako nevakcinisana osoba ne želi da se testira i nosi masku, poslodavac je može sankcionisati.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.