NOVI SAD

Nastavnik prebrojava krvna zrnca đaka i fotografira se sa "Srpčićima"

Fotografija je također proslijeđena i na Viber grupu gdje su učenici, na kojoj su mnoga djeca druge nacionalne i vjerske pripadnosti

Objavljena fotografija na Instagram profilu profesora. Printscreen/Nova.rs

N. Aj./Nova.rs

7.2.2022

U Osnovnoj školi „Branko Radičević“ u Novom Sadu, koju pohađaju i djeca pripadnici nacionalnih manjina, nastavnik hemije Miloš Stojnić fotografirao se sa djecom srpske nacionalnosti kojima je sugerisao da podignu tri prsta, a zatim tu fotografiju podijelio na svom Instagram nalogu, uz natpis „Srpčići moji“, piše Nova.rs.

Fotografija je također proslijeđena i na Viber grupu gdje su učenici, na kojoj su mnoga djeca druge nacionalne i vjerske pripadnosti. Stojnićev gest uznemirio je mnoge roditelje, kako zbog „prebrojavanja krvih zrnaca“ kod učenika, tako i činjenice da je nastavnik objavio fotografiju njihove maloljetne djece bez ikakve zaštite identiteta.

Osoba koja treba da edukuje

- U školu, kao i u razred u kom je nastala fotografija idu djeca slovačke, hrvatske, romske, ruske nacionalnosti. Konkretno je moje dijete iz mješovitog braka i u našoj porodici ima pripadnika više nacionalnih manjina, što je vrlo čest slučaj u vojvođanskim porodicama. Dijeljenje djece na „srpčad“ i ostale je zastrašujuće bilo gdje, a kamoli u školi i to od strane osobe koja treba da ih edukuje - kažu roditelji jednog od učenika.

Prema saznanjima portala Nova.rs, Stojnić je u ovom školi na zamjeni kao nastavnik hemije.

Da fotografisanje “srpske djece” sa podignuta tri prsta nije ideja osnovaca potvrđuje i činjenica da Stojniću ovo nije prvi put da se ovako fotografiše sa đacima. Prije godinu dana, „Stojke Ministar“, kako se predstavlja na društvenim mrežama, objavio je skoro identičnu fotografiju iz Gimnazije “Svetozar Marković”, gdje je također bio na zamjeni. Uz ondašnje fotografije, na kojima je također objavio lica svojih maloljetnih učenika, “Stojke Ministar” je objavio da je “njegova ideja škole da uznemiri um mladih ljudi i raspali njihov intelekt”.

Bez komentara

Direktorica OŠ „Branko Radičević“ Suzana Marić je za portal Nova.rs izjavila da ne može da komentariše ovaj slučaj dok „ne razgovara sa kolegom“ i da će se kasnije javiti, što nije učinila.

Brza reakcija je stigla iz Gradske uprave za obrazovanje odakle su odgovorili da su „po dobijanju saznanja odmah obavijestili grupu za prosvjetnu inspekciju“ koja će utvrditi činjenično stanje „po predmetnom događaju”. U međuvremenu, “Stojke Ministar” je uklonio spornu fotografiju sa svog naloga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.