PREDSJEDNICA KOSOVA

Vjosa Osmani se sastala sa Stjuartom Pičom: Velika Britanija je među glavnim saveznicima Kosova

Osmani je u susretu sa izaslanikom Pičom istakla da je država Kosovo posvećena povećanju saradnje sa Velikom Britanijom, posebno u ekonomskim i odbrambenim pitanjima

Sir Stjuart Pič i Vjosa Osmani. Anadolija

E. Ć. / Anadolija

10.2.2022

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa specijalnim izaslanikom Velike Britanije za zapadni Balkan Sir Stjuartom Pičom (Stuart Peach), koji boravi u službenoj poseti Kosovu, javlja Anadolu Agency (AA).



Veća uloga Britanije proporcionalna boljem rezultatu na Kosovu

Nakon sastanka nije bilo izjava za medije, a u saopćenju Predsedništva Kosova navedeno je da je Osmani čestitala Piču na novoj dužnosti i pozdravila aktivnu ulogu Velike Britanije u regionu Balkana.

- Predsjednica Osmani je rekla da je Velika Britanija među glavnim saveznicima Kosova, sa ključnom ulogom u procesu oslobođenja, nezavisnosti i izgradnje kosovske države. Ona je ocijenila da što bude veća uloga Britanije u važnim procesima u regionu, to će rezultati biti veći i korisniji za građane Kosova - saopćeno je iz Predsjedništva Kosova.

Osmani je, također, čestitala Ambasadi Velike Britanije na Kosovu, koja prema njenim riječima, radi vrijedan posao u podršci projektima, uključujući vladavinu prava i žrtve seksualnog nasilja.

Negativan uticaj Rusije u regionu

Govoreći o aktuelnim političkim dešavanjima, predsjednica je istakao da je Kosovo posvećeno dijalogu sa Srbijom, kao procesu usmjerenom na međusobno priznavanje.

- Dijalog treba da tretira strane ravnopravno - kazala je Osmani i ponovila stav da je kosovska strana konstruktivna u dijalogu i da Srbija pravi opstrukcije nesprovođenjem potpisanih sporazuma. U tom kontekstu, ona je navela i negativan uticaj Rusije u regionu kao otvorenu tendenciju destabilizacije regiona.

Osmani je u susretu sa izaslanikom Pičom istakla da je država Kosovo posvećena povećanju saradnje sa Velikom Britanijom, posebno u ekonomskim i odbrambenim pitanjima. Specijalni izaslanik Pič se sastao i sa premijerom Kosova Albinom Kurtije, koji je bio zatvoren za medije.

Britanski diplomata je na Kosovo došao nakon dvodnevne posjete Beogradu. Ovo je njegova prva zvanična posjeta Prištini od kada je imenovan za izaslanika za zapadni Balkan krajem prošle godine. Njegova posjeta uslijedila je neposredno poslije posjete specijalnih izaslanika EU i SAD, Miroslava Lajčaka i Gabriela Eskobara (Escobar) Prištini i Beogradu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.