ZLOUPOTREBA POLOŽAJA

Ministar Darko Horvat doveden u zgradu USKOK-a u Zagrebu

Istražitelji navodno provjeravaju ulogu Horvata u zlouporabama za koje je osumnjičena njegova nekadašnja pomoćnica Ana Mandac

Stigao u zgrade USKOK-a. Igor Kralj / PIXSELL

Z. K. / Večernji list

19.2.2022

Policija je jutros u saradnji s USKOK-om započela s pretragom kuće ministra graditeljstva Darka Horvata u Međimurju. Nakon izvršenih mjera, policija je uhapsila Horvata te ga u policijskom automobilu dovezla do zgrade USKOK-a u Zagrebu.


Bespovratni poticaj

Kako neslužbeno saznaje “Večernji list”, mjere policije povezani su sa zloupotrebom položaja ovlasti. Istražitelji navodno provjeravaju ulogu Horvata u zlouporabama za koje je osumnjičena njegova nekadašnja pomoćnica Ana Mandac, saznaje Telegram.

USKOK Mandac inače sumnjiči da je na molbu Josipe Rimac obrtnicima sređivala poticaj od Ministarstva u vrijeme dok ga je vodio ministar Horvat. Uloga Mandac bila je poduzeti sve potrebno kako bi bespovratni poticaj osigurala rođaku i još dvoje bliskih ljudi za koje se založila Josipa Rimac.



Istražna radnja

U rješenju istrage piše kako je Mandac omogućila isplate poticaja firmama navedenih osoba, a radilo se o dva poticaja od po 200.000 kuna te jednoj isplati bespovratnih sredstava od 185.000 kuna. Ana Mandac je na poziv ministra Horvata napustila privatni posao te 2016. godine stigla u ministarstvo privrede. Nakon što su ona i Rimac bile uhapšene, Horvat je kazao kako ga Rimac nije kontaktirala za poticaj.

- Mi smo u fazi istražnih radnji, a bude li potrebe svu dokumentaciju ću staviti na uvid. Tri godine zaredom imamo mišljenje državne revizije bez ikakvih uvjeta. Imamo interne revizijske procese koji su provjeravali određene postupke, imamo konstrukt uvjeta natječaja koji kao program odobrava Vlada, pa ako je bilo nekih ekscesa oni su pojedinačne naravi - kazao je tada Horvat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.