STAVOVI

Advokat Anto Nobilo: Ovo je loš dan premijera Plenkovića, nikad ovako nije istupio, ustavno-pravno katastrofalno

Ustaljena je praksa već 30 godina, prije uhićenja istaknutih članova vlasti, da se večer prije dolazi premijeru i najavljuje se, kaže advokat Nobilo

Anto Nobilo, advokat: Premijeru se uvijek dolazilo i najavljivalo hapšenje. Agencije

E. T. / N1

19.2.2022

U Hrvatskoj je jutros uhapše nDarko Horvat, minsitar graditeljstva. Nedugo nakon toga prmeijer Hrvatske Andrej Plenković održao je konferenciju za novinare koja je, također, izazvala mnogo reakcija u javnom prostoru naših susjeda. 

Reagirao je i ugledni advokat Anto Nobilo. 

On je za hrvatske medije komentirao današnje hapšenje ministra Darka Horvata. Podsjetimo, policija je jutros obavila pretragu kuće ministra graditeljstva Darka Horvata nakon čega je uhapšen. 

- Ovo je loš dan premijera, nikad ovako nije istupio, ustavno-pravno katastrofalno - rekao je Anto Nobilo komentirajući današnju press konferenciju predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

- Rekao bih da ništa nije znao o uhićenju i osjeća se osobno uvrijeđenim. Ustaljena je praksa već 30 godina, prije uhićenja istaknutih članova vlasti, da se večer prije dolazi premijeru i najavljuje se. To nije zakon, to je bila praksa 30 godina. Smatra se nepristojnim da premijer to sazna ujutro iz portala. Po njemu vidim da je uvrijeđen i zato je dao nekoliko izjava koje ne stoje. Ne može on prozivati USKOK jer tajming šteti njegovoj ovotjednoj politici - dodao je.


Na pitanje je li postojala praksa odabira tajminga za uhićenja, ako je već postojala za obavještavanje premijera, Nobilo je pojasnio:

- Puno puta sam prozivao DORH za tajming jer se obično usklađivalo s tajmingom vladajućih. DORH je odgovarao da postupaju kad se steknu zakonski uvjeti. Tajming je išao na ruku vladajućih, ovo se sad okrenulo, a ako premijer nije znao, onda je to dvostruka promjena. Ni ministar unutrašnjih poslova znači da nije znao očito.

- U slučaju da vas pozovu na razgovor, to se svakodnevno događa. Ovo je klasika, dolazak u šest ujutro, pretres i uhićenje. Lišili su ga slobode. Ako je uhićen, to u pravilu znači da DORH predlaže pritvor, sudac istrage ga određuje, ali on je u ovom trenutku lišen slobode”, dodao je Nobilo i rekao da ako danas sudac istrage ne zatvori Horvata, on u ponedjeljak dolazi na posao.

Govoreći o tajnovitosti postupanja i je li to možda znak upletenosti još nekih članova Vlade, Nobilo je istaknuo:

- Mislim da ne. Mislim da se radi o prizemnijoj stvari. Svi smo osudili Glavnu državnu odvjetnicu nakon one pressice i mislim da su oni to osjetili kao presiju i krimen da su potrčko izvršne vlasti. Ovako su pokušali poslati poruku da su nezavisni.

- Zlata Hrvoj-Šipek nema što objašnjavati - naglasio je advokat i rekao da Horvat sad može dati obranu ili se braniti šutnjom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.