SPECIJALNO IZDANJE EMISIJE

Aleksandar Vučić: Makron je rekao da Ukrajina neće u EU prije Srbije

U ovakvim situacijama kada bjesni rat, ljudima morate da pokažete mnogo odlučnosti, ali da brinete za ljude, poručio je

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao je u specijalnom izdanja emisije Usijanje. Kurir televizija

L. K. P. / Kurir

5.3.2022

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao je u specijalnom izdanja emisije Usijanje na Kurir televiziji i govorio o svim najvažnijim temama u Srbiji i svijetu.

Otkrio je da mu je francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) rekao da neće biti ni Ukrajina ni bilo ko drugi prije Srbije u Evropskoj uniji.

- Ovo pričam da ljudi znaju da država nije igračka. U ovakvim situacijama kada bjesni rat, ljudima morate da pokažete mnogo odlučnosti, ali da brinete za ljude. Mi Srbi volimo da se izjašnjavamo i da se pitamo, a nekad je baš važno da se pomirimo i sklonimo. Dolazi mnogo teže vrijeme ne našom krivicom. Srbija je mnogo bogatija i uspješnija. Ja ne želim da bilo kojoj majci dijete vratim u kovčegu dok sam predsjednik. Ne bih volio da me bilo čija politika dovede do toga, a volim slobodu, ovu zemlju, borio sam se za ovu zemlju jer je volim beskrajno, izjavio je Vučić


Aleksandar Vučić. Printscreen

Dodao je da smatra da je ključno za Srbiju očuvanje mira i stabilnosti.

- Nije moj posao da se ulizujem bilo kome. Slušamo o prijetnjama iz regiona, i ja šutim jer su neostvarive i besmislene, Srbija je danas mnogo jača ekonomski i vojno, istakao je.

Vučić ističe da će Srbija čuvati mir i da joj je potreban napredak u ekonomiji.

- Srbija će čuvati mir, stabilnost, brinut će o životima svoje djece. Kada jednom neko u budućnosti bude analizirao sve poteškoće s kojima smo se suočili, nama sukobi nisu potrebni, već da rastemo. Naša pozicija je veoma teška. Krenuo je voz, kampanja, a naše je da se maknemo sa te pruge, zato ne razumijem te ljude. U prošlosti smo uvijek sebe izlagali opasnostima, molim ljude da shvate da je za nas najvažnije da se sklonimo sa te pruge jer voz neće stati. Nema zaustavljanja ni kada je riječ o zahtjevima prema Srbiji, jer će svi da traže da se ižive na malim, na Srbiji. Zato kod mene nema osmjeha, znam koliko je teško. Imao sam nikad prijateljskiji razgovor s Makronom, priznao je.

Na početku razgovora predsjednik Srbije je govorio o ratu u Ukrajini i pritiscima na Srbiju.

- Rekao sam da će Srbija trpjeti posljedice, kao i druge zemlje Evrope. Dolazi do poremećaja na svjetskom tržištu, nabavkama roba, političkim odnosima, globalna politička scena se mjenja. Ponekad mi se čini da ne razumijemo šta se dešava, ovo su tektonske promjene - rekao je Vučić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.