NAKON SASTANKA S BERBOK

Vučić: Šta je Srbija uradila pogrešno, nisam imao kontakt sa ruskim zvaničnicima

Baš kako je Ukrajina poštovala teritorijalni integritet Srbije, tako Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, izjavio je Vučić

H. J. I.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug


Odgovarajući na pitanja novinara da li će se jasno distancirati od Vladimira Putina, Vučić je poslije susreta sa ministricom spoljnih poslova Njemačke  Analenom Berbok (Annalena Baerbock), rekao da "ne zna oko čega Srbija da se distancira".

- Kakve veze mi imamo sa sukobom u Ukrajini, šta je Srbija uradila pogrešno. Mi ne govorimo o ličnostima, kod nas nema ljubavi i mržnje, već poštovanja međunarodnog prava. Baš kako je Ukrajina poštovala teritorijalni integritet Srbije, tako Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine i u Generalnoj skupštini UN-a podržali smo izjavu u kojoj je samo rečeno da su neprihvatljivi napadi i ugrožavanje teritorijalnog integriteta ukrajinske države - rekao je Vučić.

Kada je riječ o sankcijama Rusiji on je rekao da bi mogao da govori ko koje sankcije po potrebi uvodi i ne uvodi, ali da je o tome razgovarao sa ministricom Berbok.

- Srbija se ponaša odgovorno i nastavit će da se ponaša odgovorno. Što se tiče ličnih kontakata, od početka napada na Ukrajinu nisam imao nijedan kontakt sa ruskim rukovodstvom tako da ne znam od čega bih se distancirao - rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje o pozivima Ukrajine i Rusije dobrovoljcima, Vučić je rekao da je po krivičnom zakonu Srbije, kažnjivo učešće u bilo kakvim sukobima koji ne znače odbranu teritorijalnog integriteta Srbije i da će svi koji učestvuju u ratovima biti kažnjeni.

NA VRH

Podijeli članak na