VILIJAM DEJL MONTGOMERI

Bivši ambasador SAD u Hrvatskoj: Da sam mlađi, s puškom bih išao u Ukrajinu

Jedini razlog invazije na Ukrajinu je taj što Vladimir Putin ima ambiciju ponovo okupiti bivše države SSSR-a kako bi Rusija imala dominaciju, istakao je

H. J. I.

Vilijam Dejl Montgomeri

Foto: Dubrovački vjesnik


Vilijam Dejl Montgomeri (William Dale Montgomery) bivši je ambasador SAD u Republici Hrvatskoj. Radio je i u Bugarskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Dubrovački vjesnik razgovarao je s bivšim diplomatom o ratu u Ukrajini.

Odmah je prokomentirao glavni razlog ruske invazije na Ukrajinu. 

- To je jednostavno. Jedini razlog invazije na Ukrajinu je taj što Vladimir Putin ima ambiciju ponovo okupiti bivše države SSSR-a kako bi Rusija imala dominaciju. To je zasigurno jedini razlog - poručio je Montgomeri.

Smatra da se Putin neće zaustaviti samo Ukrajini.

Putinov krajnji cilj

- Mislim da Ukrajina plaća vrlo visoku cijenu, jer se radi o testu odlučnosti Zapada. Nekoliko stvari me ugodno iznenadilo. Iznenađen sam zajednički djelovanjem EU i NATO te njihovom odlučnošću, to nisam očekivao. Također, nisam očekivao da će se Ukrajina tako odlučno boriti i pokazati takvo jedinstvo. Nisam očekivao ni to da će Putinova kopnena vojska biti toliko neorganizirana i neučinkovita. Nevjerojatno je sve to. Stvarnost je to što su Ukrajinci u ovom trenutku u ovakvoj poziciji samo zahvaljujući SAD-u koji ih opskrbljuje oružjem. 

Čvrsto mislim da je to ispravno, međutim, rat između Rusije i NATO-a ima sasvim nepredvidive posljedice. Pogotovo kad imate posla s Putinom, jer iskreno, sukob u Ukrajini može završiti samo s onim što on naziva pobjedom. I to je jedini način kako će se sve završiti. Dakle, iako je sjajno vidjeti kako se Ukrajinci junački bore, Putin će i dalje uništavati sve njihove gradove. Nije ga briga, ići će do kraja, sve do trenutka dok ne proglasi pobjedu - kazao je.

Osvrnuo se i na Putinov krajnji cilj.

- Putin bi zapravo htio ponovo oformiti Rusiju kao što je nekad bila, Veliku Rusiju. I tu je sasvim otvoren. Rekao je također da je raspad Sovjetskog Saveza jedna od najvećih katastrofa 20. stoljeća. Jasno je rekao da misli da bi se NATO trebao vratiti na granice iz sredine 1990-tih godina. Ne boji se da bi Zapad mogao napasti Rusiju. On zna da ga zbog nuklearnog oružja Zapad nikad neće napasti. I to je snaga koju on ima. Zna da može provocirati i proći nekažnjeno - kaže Montgomeri.

Nuklearna prijetnja

Zelenski konstantno poziva da se zatvori nebo iznad Ukrajine, no Montgomeri ne misli da je ta ideja učinkovita.

- U tom bi slučaju NATO-ovi piloti mogli rušiti ruske avione, a to bi sukob podiglo na višu razinu. A nekome poput Putina jednostavno ne želite iskušavati strpljenje. Pritiskom bi njegova reakcija dovela do reakcije Zapada i time bi došlo do eskalacije sukoba - poručio je.

Osvrnuo se i na nuklearnu prijetnju.

- U ovom trenutku, mislim da je to samo prijetnja. Ali ako Putin bude sve više frustriran, kao što je frustriran zbog svoje kopnene vojske koja je zapela, hoće li upotrijebiti taktičko nuklearno oružje u Ukrajini? I ako bi to napravio, kakav bi bio naš odgovor? Gledajući historiju Hladnoga rata, na obje strane postojala je razina kontrole i ograničenja jer su u protivnom stvari vrlo brzo mogle postati ružne. Međutim, s Putinom je sasvim nejasno kakva su pravila u igri - izjavljuje Montgomeri.

Mnogo se govori o tome treba li se Hrvatska miješati u rat u Ukrajini. 

- NATO je savez država formiran za zajedničku obranu. Ključni članak NATO-a je članak br. 5 koji kaže da je napad na jednu članicu saveza napad na sve saveznice. Ukoliko želite imati zaštitu u vrijeme stvarne potrebe za njom i pritom računati na svoje partnere, kada se ovako nešto dogodi, dužni ste odraditi svoj dio posla. Članice NATO-a također imaju obvezu svake godine izdvajati 2 posto BDP-a za obranu, kako bi time mogle osigurati i kolektivnu obranu. Znate li Koliko Hrvatska plaća? Plaća 1,7 posto i nikad nije dosegla tih 2 posto. To znači da se oslanjaju na ostale zemlje članice koje nadoknađuju tu razliku - kazao je.

Rusija ucjenjuje Srbiju

Komentirao je i regiju jugoistočne Evrope.

- Prije svega, u vezi sa Srbijom, ne vidim da se oni povezuju s Rusijom. Ono što vidim jest da su usmjereni na Kosovo jer smatraju da im je ono oduzeto. A oduzeto im je uz pomoć NATO-ova bombardiranja u kojem je živote izgubilo više od hiljadu građana. Jedini razlog zbog kojeg Kosovo nije postalo članicom UN-a je taj što svaki put kad se pokrene ta tema, Rusija stavi veto. I to je jedini razlog. Znači, Rusija više od 20 godina zapravo ucjenjuje Srbiju. Jednostavnim riječima Rusija govori Srbiji: "Ako se budete zezali s nama, odustat ćemo od veta na Kosovo te će ono postati članicom UN-a, a vi ćete ga zauvijek izgubiti", objasnio je bivši ambasador. 

- Jedina stvar u kojoj je Vučić uspio jest da Dodik ne prijeđe "crvenu liniju", bez obzira na to što je Dodika na to potaknuo Putin. Sve dok visoko rangirani predstavnik u BiH ne učini ništa provokativno, mir će opstati. Dogodilo se da Srbija dopušta sve više letova iz Rusije, tako da mogu izbjeći zatvoreno nebo nad zemljama Evropske unije. I to je naišlo na širu kritiku. U isto to vrijeme Tursku hvale jer je dopustila veliki broj letova iz Rusije zbog toga što se smatra da tim letovima Rusi bježe od Putina. Ista situacija, različito gledanje. Rekao sam Vučiću da prekine s letovima. I obećao je da će ograničiti broj letova na onaj koji je bio prije početka sukoba - dodao je.

Kazao je da u kontaktu s predsjednikom Vučićem.

- Rusija ucjenjuje Vučića pitanjem Kosova. U kontaktu sam s predsjednikom Srbije i znam da mu nije lako. Pritišću ga sa svih strana - poručio je.

Komentirao sankcije

- Prije svega moram reći da mrzim sankcije. Mrzim ih jer su često u prošlosti bile samo izlika za nepoduzimanje potrebnih radnji. Imali smo sankcije u Srbiji za Miloševića i nisu uopće bile učinkovite. Korisne su bile jedino u stvaranju ilegalnih kriminalnih grupa i njihovim operacijama. Radilo se o bandama koja su preuzele šverc nafte u Srbiji i zbog naših su sankcija samo ojačale. Ipak, nakon deset godina sankcija, narod Srbije izglasao je Miloševićev odlazak.

Nisu to napravili zbog neslaganja s njegovom ratnom politikom, već su shvatili da će se financijska špina ponovo otvoriti dođe li opozicija na vlast. Iako je Zapad mislio da se glasalo protiv nacionalizma, to nije bio slučaj. Znači, sankcijama, a ove u Rusiji su vrlo teške, treba dosta vremena da daju rezultat. Životni standard u Rusiji bit će pogođen na puno različitih načina. Međutim, što se tiče promjene ponašanja i mišljenja u vezi s Putinom, čak i srednjoročno, mislim da neće biti učinka - izjavio je Montgomeri. 

Za kraj je prokomentirao trajanje ovog rata i moguće brzo rješenje.

- Hladno govoreći, po meni bi najbolje bilo kad bi sukob ostao unutar Ukrajine. Dok god je on u granicama Ukrajine, Zapad neće morati odgovarati na mnoga pitanja. Znam da je to jako frustrirajuće, više od svega volio bih da se i sam mogu priključiti odbrani Ukrajine. Obučen sam kao specijalac, međutim, moje bi godine mogle biti problem. Bilo bi mi drago boriti se uz Ukrajince, baratam dobro oružjem, i u nekim drugim okolnostima, što znači da sam puno mlađi, rado bi im se pridružio - poručio je Vilijam Dejl Montgomeri za Dubrovački vjesnik.

NA VRH

Podijeli članak na