UOČI POSJETE MOSTARU

Milanović poručio iz Zagreba: Neka Alijin sin vrati Tuđmanovo odlikovanje

Istakao je i da Vojsku RS nije slomilo NATO bombardiranje, već hrvatske snage

Zoran Milanović. RTL

H. J. I.

4.4.2022

Hrvatsko vijeće odbrane zajedno s Hrvatskom vojskom je spasio BiH, izjavio je u ponedjeljak hrvatski predsjednik Zoran Milanović uoči ovosedmičnog odlaska u Mostar na obilježavanje godišnjice HVO-a.

- HVO zajedno s Hrvatskom vojskom je spasio BiH - kazao je Milanović novinarima nakon američko-hrvatskog foruma.

Milanović ističe da je Aliju Izetbegovića tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman odlikovao veleredom zbog saradnje s HVO-om.

- Neka ga njegov sin vrati ako je Hrvatska zločinac koji je išao dijeliti BiH. Dakle Hrvatska je tamo bila u misiji spašavanja i sebe i BiH i povukla se odmah i to se više nikada neće dogoditi. I drsko je i povkareno se s tim igrati i rugati. I mi ne idemo tamo postrojavati nekakve trupe koje će, ne znam šta raditi u BiH, nego naprosto neke stvari podcrtati - da je uloga Hrvatske u BiH uz neka zastranjenja - bila vitalna za BiH. Da BiH ne bi opstala da nije bilo hrvatske vojske i HVO-a. ali prije svega hrvatske vosje - rekao je MIlanović. 

Istakao je i da Vojsku RS nije slomilo NATO bombardiranje, već hrvatske snage.

- Nikakavo NATO-ovo bombardiranje nije slomilo Ratka Mladića nego dolazak hrvatskog oklopa i nekoliko stotina profesionalaca, bne više, pred Banja LUuku. tek onda se mogla postrojiti Armija BiH. 

U posljednjoj vojnoj operaciji napredovanja prema Banjoj Luci (Južni potez), koja je izvedena "na američki nagovor" poginulo je nekoliko "slavnih hrvatskih vojnika", kazao je.

- Da bismo se nakon toga povukli. To je cijena koju je Hrvatska platila da bi SDA mogao biti na vlasti - kazao je Milanović.

- A danas "sarajevska čaršija" prakticira taktiku "iscrpljivanja i trči-laži" kako ne bi došlo do izbornih promjena koje bi onemogućile preglasavanje Hrvata u Federaciji BiH - zaključio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.