"ŠTIT 22"

Zoran Milanović pratio vojnu vježbu hrvatske i američke vojske

Cilj vježbe je prikaz sposobnosti postrojbi protivzračne odbrane u uočavanju, praćenju i gađanju ciljeva u zračnom prostoru

A. K.

9.4.2022

Međunarodna vojna vježba. Ured predsjednika Republike Hrvatske

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni komandant Oružanih snaga RH Zoran Milanović obišao je međunarodnu vojnu vježbu “Štit 22” koja je održana na vojnom poligonu “119. brigade Hrvatske vojske” na Rtu Kamenjak u Premanturi kraj Pule, saopćeno je iz Ureda predsjednika.


Traje do 13. aprila

U vježbi bojevim gađanjem ciljeva u zračnom prostoru učestvovali su pripadnici hrvatskih i američkih oružanih snaga.

Cilj vježbe je prikaz sposobnosti jedinica protivzračne odbrane u uočavanju, praćenju i gađanju ciljeva u zračnom prostoru.

Vježba “Štit 22” održava se od 4. do 13. aprila. Riječ je o vježbi koja se održava redovno već 27 godina, a ove su godine po prvi put uz hrvatske vojnike učestvovali pripadnici američke vojske.


Prisustvovao Lozančić

Vojnu vježbu pratili su i načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj, komandant Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Boris Šerić te drugi vojni dužnosnici, kao i predstavnici američke vojske.

- Uz predsjednika Milanovića bio je savjetnik predsjednika za odbranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.