43. VLADA CRNE GORE

Predsjedništvo Bošnjačke stranke usvojilo odluku o ulasku u manjinsku vladu Crne Gore, ministri Ibrahimović i Adrović

Predsjedništvo je jednoglasno donijelo odluku da će u manjinskoj Vladi biti predsjednik mr Ervin Ibrahimović, po struci magistar metalurgije, na funkciji potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj i ministra kapitalnih investicija i Admir Adrović

Predsjednik stranke Ervin Ibrahimović. Agencije

E. T.

24.4.2022

Predsjedništvo Bošnjačke stranke, na održanoj sjednici, usvojilo je odluku o ulasku BS u 43.Vladu Crne Gore. Predsjedništvo, koje je Glavni odbor ovlastio da zaključi pregovore oko ulaska u manjinsku vladu, donijelo je i zaključke na kojim principima će funkcionisati manjinska vlada, kao i prioritete u radu buduće vlade, na kojima će insistirati Bošnjačka stranka, saopšteno je iz Bošnjačke stranke.

- Nova, 43. Vlada Crne Gore, mora biti snažna prekretnica u društvenom i političkom životu u Crnoj Gori. Ekonomski razvoj Crne Gore, kao i regionalni razvoj, sa posebnim akcentom na sjever naše države, biće jedan od ključnih prioriteta. Nastavak započetih kapitalnih projekata, koji su nažalost bili ili potpuno zaustavljeni, ili je njihova realizacija bila usporena u posljednjih 18 mjeseci, zadatak je na koji nova vlada mora odgovoriti promptno - naveli su u saopćenju.

Kako ističu, evropske integracije i osnaživanje evropskog puta Crne Gore, kako bi pristup EU učinili bržim, jedan je od strateških ciljeva 43. Vlade Crne Gore.

Osim toga, dodaju, deblokada svih institucija, posebno onih u pravosuđu, kao i izborna reforma, ciljevi su za koje smatramo da su od suštinskog značaja za napredak Crne Gore na evropskom putu.

- Ono na čemu ćemo mi iz BS posebno insistirati je da se kroz izmjene zakona izvrši decentralizacija i jačanje uloge lokalnih samouprava kao i da se ispravi nepravda prema lokalnim samoupravama u dijelu prava na raspolaganje državnom svojinom na teritorijama opština; da se pojačaju aktivnosti u procesu suočavanja sa prošlošću i sa tim u vezi da se u krivično-procesnom smislu pojača fokus na slučajeve ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti koji su se dešavali ma teritoriji Crne Gore ili u kojima su učestvovali državljani Crne Gore.

Da se u potpunosti poštuju sve međunarodne konvencije i ugovori vezano za prava nacionalnih manjina kao i da se institucionalno osnaži veza sa dijasporom i da se u procesu reforme izbornog zakondavstva u DKP omogući iskorištavanje prava glasa našim građanima u inostranstvu”, saopštili su iz Bošnjačke stranke.

Integracija manjinskih naroda u institucije sistema, preduslov je, smatraju u toj partiji, za ostvarenje ideala skladnog multinacionalnog, multivjerskog i multikulturalnog društva i nova vlada mora posebno voditi računa o tom segmentu.

- Predsjedništvo je jednoglasno donijelo odluku da će u manjinskoj Vladi biti predsjednik mr Ervin Ibrahimović, po struci magistar metalurgije, na funkciji potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj i ministra kapitalnih investicija i Admir Adrović, generalni sekretar BS, po struci diplomirani ekonomista, na funkciji ministra rada i socijalnog staranja - zaključuju u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.