NE DAJU PREKID TRUDNOĆE

Šta je u pozadini priče o trudnici kojoj su ljekari rekli da joj beba ima veliki tumor: Zašto bolnice odbijaju Mirelu Čavajdu

Možda i najvažnije pitanje u svemu ovome jest koliko je humano da žena prolazi kroz sve ovo ako to ne želi, i to nakon što su joj nakon temeljitih pregleda rekli da su šanse da se beba rodi i ima donekle normalan život praktički nikakve

Mirela Čavajda. Index.hr

Index.hr

6.5.2022

Hrvatsku potresa slučaj trudnice Mirele Čavajde, koja je u emotivnoj ispovijesti za Index ispričala kako su joj ljekari u Zagrebu odbili izvršiti prekid trudnoće u 26. sedmici uprkos tome što beba ima golem tumor, zbog kojeg će ili umrijeti ili živjeti kao biljka.

Tri bolnice odbile Čavajdu, Ministarstvo tražilo očitovanje

Nova je informacija da su Čavajdu odbile tri zagrebačke bolnice - Sveti Duh, Vinogradska i Merkur. U Merkuru je bila na pregledu, no potom je iz te bolnice stigla odluka da odbijaju zahtjev za prekid trudnoće, i to bez obrazloženja, rekla je advokatica Vanja Jurić.

- Merkur je upravo javio da odbija zahtjev, i to bez ikakvog obrazloženja. U odgovoru ne piše zašto se zahtjev odbija, nego samo da upućuju predmet na drugostupanjsku komisiju - navela je advokatica Mirele Čavajde i dodala:

- Sve u svemu, imamo tri bolnice koje se ne mogu složiti oko toga postoje li uopće medicinske indikacije. Prva koja ju je pregledala, bolnica Sveti Duh, i napravila najdetaljnije pretrage te dijagnosticirala što je dijagnosticirala, tvrdi da postoje medicinske indikacije za prekid trudnoće. Vinogradska nije sigurna u dijagnozu, ali je nisu pozvali na pregled - zašto to nisu napravili? Tu je i Merkur koji je zahtjev odbio bez ikakvog obrazloženja.

Ministarstvo zdravstva zatražilo je očitovanje zdravstvenih ustanova koje je pacijentica kontaktirala te će ovisno o utvrđenim saznanjima odlučiti o potrebi poduzimanja mogućih daljnjih aktivnosti iz nadležnosti zdravstvene inspekcije.


Pozadina priče

Novinari Indexa.hr pokušali su saznati pozadinu situacije u kojoj se našla zagrebačka trudnica, koja je u cijeloj priči bespomoćna, a iz bolnica joj i nakon javnog istupa stižu odbijenice. 

Ljekari, barem kao službeni razlog, navode da uopće nije sigurno da bi beba umrla ili bila neizlječivo bolesna. Podsjetimo, upravo je takav ishod predvidjela bolnica Sveti Duh, koja je detaljno pregledavala Čavajdu i dijagnosticirala da se radi o teškom invaliditetu i niskoj kvaliteti života bebe te se očekuje da će umrijeti ili u trbuhu ili u ranoj neonatalnoj dobi.

Kako Index.hr saznaje iz izvora bliskog Ministarstvu zdravstva, ministar Vili Beroš čuo se s nizom ginekologa i povratna informacija koju su mu oni dali jest da uopće nisu sigurni o čemu se radi u slučaju bebe koju nosi Mirela Čavajda te da je potrebna dodatna dijagnostika i procjena mogućnosti liječenja.

Berošu su navodno rekli kako je bilo ranijih slučajeva kad su se bebe sa sličnim tumorima uspjele izliječiti te da se takav ishod ne može otpisati kao nevjerovatan jer se u ovom trenutku ne zna o kakvom se tumoru radi.


Ginekolozi Berošu: To nije prekid trudnoće, nego porođaj, dijete bi se rodilo živo

Ginekolozi, a valja podsjetiti da u Hrvatskoj mnogi ginekolozi iz vjerskih razloga prakticiraju tzv. priziv savjesti, Berošu su, kako prenosi Indexov izvor, rekli da su se i prije bebe s tumorima rađale i liječile te naglasili da se danas svima nekoliko puta radi ultrazvuk tokom trudnoće.

Ginekolozi kažu da se u slučaju Čavajde ne bi radilo o prekidu trudnoće, nego o prijevremenom porođaju, a s obzirom na dob djeteta, gotovo svi ginekolozi ministru Berošu su, govori izvor, rekli kako misle da bi se dijete rodilo živo.

Iz Ministarstva zdravstva neslužbeno Index saznaje da struka misli da, kao i kod ostalih pacijenata, i kod nerođene bebe treba prvo vidjeti je li moguće liječenje te da je ključni problem i to što se u ovom trenutku još ne zna o kakvom se tumoru tačno radi i može li se liječiti. Problem je, međutim, u tome što niko ne može biti siguran o kakvom se tumoru radi dok se tkivo ne pošalje na analizu, a za to bi se dijete prvo trebalo roditi.

Kako neslužbeno saznaju iz Merkura, u toj bolnici smatraju da slučaj trebaju analizirati neurohirurg i neurolog te da se tek onda može donijeti odluka.

Odluka sada na drugostepenom vijeću

O slučaju Mirele Čavajde i njene bebe, nakon odbijenica iz bolnica, sada će odlučivati drugostepeno vijeće u Petrovoj bolnici, a u njemu će biti i neurohirurg koji je prošle godine imao sličan slučaj. Bebu koja se rodila s tumorom mozga operirao je kad je bila stara osam dana, odstranio je tumor, a beba je preživjela.

Uz njega će u drugostepenom vijeću biti još ginekolozi i sudac, kojeg će odrediti predsjednik Općinskog suda u Zagrebu, kako je propisano zakonom. Drugostepeno vijeće može naložiti još neke preglede ili mišljenje specijalista, a u ovom slučaju to su neuropedijatar i neurohirurg.

Konačnu odluku o ovom slučaju donijet će, dakle, drugostepeno vijeće u Petrovoj. Barem kad je riječ o prekidu trudnoće Mirele Čavajde u Hrvatskoj jer u Sloveniji taj se prekid trudnoće može napraviti, s tim da je to prilično skupo.

Koliko su objektivni ljekari s prizivom savjesti

No još najmanje dva pitanja ostaju nedogovorena. Prvo je ko će i kako, bez da se dijete rodi, moći ocijeniti kakve su šanse djeteta za preživljavanje i za liječenje, a drugo je pitanje koliko se ovakve odluke u Hrvatskoj donose objektivno ako liječnici prekid trudnoće s bebom koja ima golem tumor pred pacijenticom nazivaju ubistavom, kao što je to učinio ljekar na Svetom Duhu, kako je ispričala Mirela Čavajda.

Možda i najvažnije pitanje u svemu ovome jest koliko je humano da žena prolazi kroz sve ovo ako to ne želi, i to nakon što su joj nakon temeljitih pregleda rekli da su šanse da se beba rodi i ima donekle normalan život praktički nikakve.

Čavajda ima zakonsko pravo prekinuti trudnoću čak i nakon desete sedmice trudnoće ako za to postoje medicinske indikacije, a bolnica Sveti Duh, koja je radila detaljnu dijagnostiku, potvrdila je da te indikacije postoje, ali su poručili da nemaju istručnjake educirane za izvođenje fetocida.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.