LJETO

Manifestacije koje će se održati od maja do kraja jula u Novom Sadu i okolini

„Tour de Fruška“ je jedinstvena trodnevna manifestacija, namenjena svim ljubiteljima biciklizma, rekreacije, boravka u prirodi

Z. K.

13.5.2022

Brojne manifestacije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Prethodnih godina navikli smo da se u toku godine u Novom Sadu održava blizu 200 manifestacija, dok će ih ove godine, zahvaljujući tituli Evropske prestonice kulture, biti više od 1.500. Posjetioci će moći uživati u izložbi slika „Kolekcija Jovanke Broz”, u biciklizmu „Tour de Fruška“ kao i u Međunarodnom poljoprivrednom sajamu…


„Kolekcija Jovanke Broz”

Galerija Matice srpske i Muzej Jugoslavije, kao dugogodišnji partneri, realiziraju izložbu „Kolekcija Jovanke Broz” u Galeriji Matice srpske. Izložba govori o kolekciji slika koje je prva dama Jugoslavije izabrala kao dekor svog životnog prostora. Njena heterogenost, izbor tema, motiva, autora govori kako o intimnom svijetu Jovanke Broz, njenom ukusu, prirodi same kolekcije, tako i o vremenu i historijskim i umjetničkim prilikama socijalističke Jugoslavije.

„Tour de Fruška“ je jedinstvena trodnevna manifestacija, namenjena svim ljubiteljima biciklizma, rekreacije, boravka u prirodi, dobre muzike i vojvođanskih gastronomskih specijaliteta, a predstavlja spoj sporta, privrede i turizma. Sportski dio je rezerviran za MTB maraton rekreativnog karaktera, prvu „Ebike“ Veliku nagradu Vrdnika, „Eliminator“ trku, „Trail“ trku, promotivnu TDF drumsku vožnju i „Gas Gas“ trku za najmlađe takmičare.


Omiljeni hobi

Bogat propratni program obuhvata Noćni bazar uz prisustvo velikog broja privrednika iz Vojvodine, kao i prezentaciju kulturnih dešavanja, znamenitosti i lokaliteta na štandovima turističkih organizacija. Ovo je prilika za sve da uživaju u svojim omiljenim hobijima i aktivnostima, da se takmičite u profesionalnim i rekreativnim trkama, prenesu mlađim naraštajima ljubav prema aktivnom načinu života i boravku u prirodi i podignu svijest o prirodnom i turističkom potencijalu regiona.

Posjetioci mogu uživati i u Međunarodnom poljoprivrednom sajmu koji je ujedno i najveći sajamski događaj u Srbiji i jedan od najvećih u Evropi u oblasti poljoprivrede. Okuplja najznačajnije kompanije u agroindustriji, poljoprivrednoj proizvodnji, mehanizaciji, kao i najbolje u stočarstvu. Nezaobilazno je mjesto za poljoprivrednike i profesionalnu publiku kojoj je poljoprivreda fokus interesiranja.

Organizatori nisu zaboravili ni najmlađe. Manifestacija „Zmajeve dečje igre“ obuhvata multimedijalne programe za djecu i mlade u okviru kojih su zastupljeni svi vidovi umjetničkog stvaralaštva za djecu, kao i dječjeg stvaralaštva. Junski programi su najveći festival stvaralaštva za djecu u Jugoistočnoj Evropi i najstariji festival te vrste u Evropi.


Nezaobilazna manifestacija je svakako EXIT. Agencija

Tu je i Interfest koji promovira vinsku kulturu i vinske proizvode sa teritorije Srbije i Vojvodine, kao i Novog Sada kao uže vinarske regije. Na njoj učestvuje više od 100 vinskih kuća iz desetak zemalja. Pored izlaganja i degustacije vina, u okviru Interfesta se održavaju stručna predavanja i promocije iz oblasti proizvodnje vina, edukativna predavanja za posjetioce, kao i kulturno-zabavni program.

Nezaobilazna manifestacija je svakako EXIT. To je višestruko nagrađivani internacionalni ljetnji muzički festival. Održava se svake godine u Novom Sadu u Srbiji, na Petrovaradinskoj tvrđavi, koju mnogi smatraju za jednu od najboljih festivalskih lokacija na svijetu, i na njemu nastupa više od 1.000 izvođača na više od 40 bina i festivalskih zona.


Najbolji evropski festival

Pored titule „Najbolji evropski festival” osvojene na Evropskim festivalskim nagradama 2013. i 2017. godine, EXIT je 2007. godine proglašen za najbolji evropski festival na Britanskim festivalskim nagradama. EXIT je proglašen i za Najbolji evropski festival za 2016. godinu od strane vodećeg evropskog turističkog priznanja „European Best Destinations“, koje se dodeljuje u saradnji sa Evropskom komisijom, dok je Savjet za regionalnu saradnju 2017. odabrao EXIT festival za Šampiona regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

Turistička organizacija Grada Novog Sada i ove godine pruža mogućnost da kroz fotografiju prenesete emocije koje u vama izaziva Novi Sad i njegova okolina. Tokom drugog po redu nagradnog foto konkursa pod nazivom ,,Oseti duh Novog Sada“ koji TONS organizira u periodu od 10. maja do 10. avgusta, brojni darodavci su pripremili poklone za najljepše proljetne i ljetnje fotografije, a glavna nagrada je mobilni telefon “Samsung A53”, zlatnih sponzora “Dr Techno” i “Samsung”. Više informacija možete saznati ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.