BOLNICA IZ ČAČKA

Jetra u teškom stanju: Dječak, za kojeg se sumnja da boluje od novog hepatitisa, prebačen u Italiju

Dječak je iz Čačka, a u bolnicu je primljen još 16. aprila iz koje je odmah sutradan upućen za Beograd

Opća bolnica u Čačku. Ilustracija

E. T. / Telegraf.rs

12.5.2022

Opća bolnica u Čačku oglasila se o zdravstvenom stanju dječaka (9) za kojeg se sumnja na novi hepatitis nepoznatog porijekla, piše Telegraf.rs.

Dječak je prevezen u bolnicu u Bergamu, u Italiji a simptome ove bolesti ispoljio je prije skoro mjesec, saznaje ovaj portal. 

Dječak je iz Čačka, a u bolnicu je primljen još 16. aprila iz koje je odmah sutradan upućen za Beograd.

- Na dječije odjeljenje Opće bolnice u Čačku 16. aprila primljeno je diete od 9 godina sa simptomima akutnog hepatitisa. Već narednog dana 17. aprila dijete je upućeno na Institut za majku i dijete u Beogradu - rečeno je za Telegraf.rs u Općoj bolnici u Čačku.

Dječaku su u Institutu za majku i dijete "Dr. Vukan Čupić" rađena ispitivanja na novi hepatitis, a odatle je prebačen u Italiju, gdje će ljekari odlučiti da li je mališanu potrebna nova jetra, koja mu je sve vrijeme bila u teškom stanju.

Ispitivanja u Srbiji su završena, ali još nije ustanovljeno da li on ima bolest jetre najverovatnije izazvane adenovirusom koja se javila kod djece predškolskog i školskog uzrasta u najmanje 20 zemalja, ili je riječ o nekom drugom akutnom hepatitisu nepoznatog porijekla.

Po prijemu, dijete je zbog žute boje podvrgnuto ispitivanju na novi hepatitis, nakon što su doktori ustanovili da nije riječ o hepatitisu tip A, za koji su na početku mislili da ima Dječak, koji je, inače iz Čačka, sve je vrijeme bio u stabilnom stanju, svjestan, komunikativan, ali se vodio kao težak pacijent jer mu je jetra u teškom stanju.

Hepatitis nepoznatog porijekla još nije potvrđen ni u zemljama u našem okruženju. Velika Britanija je trenutno vodeća u svijetu sa 145 slučajeva rijetkog hepatitisa, a slijede SAD, Španija i Izrael. Skoro desetak drugih evropskih zemalja prijavilo je vjerovatne slučajeve hepatitisa sa jednocifrenim brojem oboljelih.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.