PORTPAROL EK

Stano: Beograd i Priština trebaju biti suzdržani i ne trebaju posezati za jednostranim potezima

Stano je, na pitanje novinara kako EU gleda na poruku Srbije da će oštro uzvratiti na takav potez Prištine, rekao da EU nije članica Vijeća Evrope i ne može da se o tome izjašnjava

Stano: Beograd i Priština trebaju biti suzdržani i ne trebaju posezati za jednostranim potezima. AGENCIJE

S. S.

12.5.2022

Evropska unija, njene članice i institucije pozivaju Prištinu i Beograd da "djeluju suzdržano i ne posežu za jednostranim potezima i porukama koje samo zaoštravanju napetosti", izjavio je u Briselu portparol Evropske komisije Peter Stano povodom zahtjeva Prištine za članstvo u Vijeću Evrope. Stano je, na pitanje novinara kako EU gleda na poruku Srbije da će oštro uzvratiti na takav potez Prištine, rekao da EU nije članica Vijeća Evrope i ne može da se o tome izjašnjava.

Portparol u Evropskoj komisiji je dodao da EU ujedno očekuje da dvije strane učine sve kako bi kroz dijalog, uz posredovanje Evropske unije, riješili sva pitanja i sklopili sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum o normalizaciji svojih odnosa.

Kosovo je danas zvanično podnijelo zahtjev za prijem u punopravno članstvo Vijeća Evrope koji je proslijeđen Komitetu ministara te panevropske organizacije na dalju proceduru.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić smatra da je Priština, zahtjevom za prijem u članstvo Vijeća Evrope, pokazala da je srušila Vašingtonski sporazum i upitao predstavnike međunarodne zajednice zbog čega pozivaju Beograd na razgovore kada kosovski Albanci sruše sve ono što potpišu.

- Brutalno su ga pogazili i pregazili, ne sekiraju se ni za šta. Poslije 10 godina gaženja Briselskog sporazuma sada su zgazili i Vašingtonski sporazum a Rezoluciju 1244  nikada nisu ni poštovali - rekao je Vučić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.