DODATNE ANALIZE

Dječak iz Srbije prebačen na liječenje u Italiju: Ljekari će odlučiti da li mu je neophodna transplantacija jetre

U više od 20 zemalja prijavljeni su slučajevi djece oboljele od hepatitisa nepoznatog porijekla

Dr. Kitić: Dječak je dobrog općeg stanja. Printscreen

Z. K. / RTS

13.5.2022

Devetogodišnji dječak za koga se sumnja da je zaražen hepatitisom nepoznatog porijekla prebačen je u Italiju, u bolnicu u Bergamu, gdje će ljekari odlučiti da li mu je neophodna transplantacija i nova jetra. Načelnica Odjeljenja hepatologije u Institutu za majku i diete, gastroenterolog Ivana Kitić rekla je da je dječak dobro.

- On je dobrog općeg stanja. Zasad se tamo rade dodatne analize da bi se procjenila potreba za eventualnom transplantacijom jetre i zbog toga je u Italiji - rekla je ona za RTS.


Nema novih pacijenata

U Institutu za majku i dete nema novih pacijenata za koje se sumnja da imaju novi tip hepatitisa.

- Koliko je meni poznato, zasad u našoj zemlji nema novih pacijenata, ali potreban je veliki oprez kako bismo na vrijeme uradili sve analize u slučaju potrebe za ispitivanjem nekog novog djeteta - dodaje Kitić.

U više od 20 zemalja prijavljeni su slučajevi djece oboljele od hepatitisa nepoznatog porijekla.

- Kada govorimo o hepatitisu nepoznatog uzroka, kao što je u ovom slučaju riječ, i u svijetu i kod nas kod pacijenata kod kojih su sprovedena sva virusološka, imunološka, metabolička i neka dodatna ispitivanja. Kada nemamo jasan uzrok, zbog toga se zove hepatitis nepoznatog uzroka - dodala je ona.

Broj oboljelih u svijetu je u porastu, a zvanično je prijavljeno oko 450 pacijenata, dok su kod neke djece bile neophodne transplantacije jetre.

- Taj broj nije veliki, ali je neophodan oprez s obzirom na to da se još ne zna razlog - dodaje načelnica.


Novi soj virusa

Ona ističe da je pominjan adenovirus kao uzročnik, ali da to nije novi virus.

- Adenovirus nije nikakav novi virus. Možda je ovdje riječ o novom soju virusa, ali zasad nema takvih jasnih potvrda. Mi možemo da kažemo da smo našim ispitivanjima takođre dobili podatke da trenutno nema poznatog uzročnika ni kod našeg pacijenta, tako da ako gledamo na tu definiciju, to jeste taj hepatitis - rekla je ona.

Kitić napominje da jetra jeste u lošem stanju kod ove vrste hepatitisa i da može doći do naglog otkazivanja ovog organa.

- Naš pacijent jeste ispoljio takve simptome, on je zato upućen u transplantacioni centar i takva djeca moraju da budu u transplantacionom centru u slučaju potrebe za transplantacijom - napomenula je Kitićeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.