UTVRDILA INSPEKCIJA

U dvije bolnice otkriveni propusti u slučaju Mirele Čavajde

Niko je nije kontaktirao, niti su je išta pitali

Mirela Čavajda. Arhiv

A. K. / Index.hr

16.5.2022

Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva je utvrdila propuste u slučaju Mirele Čavajde. Zdravstveno-inspekcijski nadzor je obavljen u KB Sv. Duh, u KBC Sestre milosrdnice i KB Merkur.

Kako Index saznaje, samu Čavajdu niko nije kontaktirao niti su je išta pitali. Bolnica Merkur nije dala nikakvo obrazloženje kad su joj odbili zahtjev iako su to bili dužni učiniti. Vinogradska bolnica Čavajdu je odbila bez da su je i pozvali na pregled. Opravdanje im je bilo da ne mogu sa sigurnošću utvrditi dijagnozu. Vinogradska i Petrova odbile su "zahtjev za prijevremeni porod" iako ona to nije ni tražila. Čavajda je, naime, podnijela zahtjev za prekid trudnoće.

- Nakon uvida u cjelokupnu dokumentaciju i razgovora s uposlenicima u svim navedenim ustanovama, utvrđeni su proceduralni propusti u KB Sv. Duh i KBC-u Sestre milosrdnice, zbog čega će zdravstvena inspekcija, u okviru svojih nadležnosti, poduzeti daljnje mjere. U segmentu pružanja zdravstvene skrbi utvrđeno je da je pacijentici pružena sva raspoloživa zdravstvena usluga u okvirima struke i zakonskih odredbi u Republici Hrvatskoj - piše u saopćenju.


Nepoštivanje procedure

Navode i da je radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica ovog složenog slučaja, zdravstvena inspekcija ocijenila kako treba izvrštiti nadzor i u privatnoj zdravstvenoj ustanovi gdje je vođena trudnoća pacijentice te će se o utvrđenim činjenicama naknadno obavijestiti javnost.

- U pogledu utvrđenih nepravilnosti u KB Sv. Duh, utvrđeno je nepoštivanje zakonske procedure djelovanja prvostupanjske komisije koja je naknadno ispravljena i adekvatno upućena na drugostepensku komisiju KBC Zagreb, dok je u KBC-u Sestre milosrdnice, kojem se pacijentica obratila putem odvjetnice, prilikom donošenja odluke prvog stupnja propušteno pacijenticu obavijestiti o njezinom pravu da se obrati KBC-u Zagreb kao drugostupanjskom tijelu - piše u nalazu inspekcije.

Inspekcija navodi i kako je iz dijela medicinske dokumentacije iz KB-a Sv. Duh razvidno da je nalaz magnetne rezonance očitan sljedećeg dana po provedenoj pretrazi, no zbog nedostupnosti liječnice koja je vodila trudnoću pacijentice, nije poznato koliko je vremena prošlo od očitanja nalaza do obavještavanja pacijentice o istome.


Raspoloživa pomoć

Ministarstvo će u najkraćem roku utvrditi činjenice, kažu. Nadalje, zdravstvena inspekcija je također temeljem medicinske dokumentacije utvrdila da je pacijentici pružena sva raspoloživa stručna podrška zdravstvenih radnika KB Merkur kako bi joj se maksimalno olakšalo njeno zdravstveno stanje.

- U postupanjima KB-a Merkur nisu utvrđeni propusti u procesu odlučivanja prvostepenske komisije koja je razmatrala slučaj pacijentice na temelju ustupljene dokumentacije te se sukladno tome uputilo pacijenticu na drugostupanjsku komisiju u KBC Zagreb. Kako je javnost upoznata, drugostupanjska komisija KBC Zagreb, na zahtjev pacijentice, donijela je odluku o prekidu trudnoće o čemu ju je obavijestila te su stručnjaci Klinike za ginekologiju, u sklopu Referentnog centra za perinatalnu medicinu, preporučili pacijentici medicinski zahvat u Republici Hrvatskoj na temelju struke i zakonske regulative - piše u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.