TOKOM SASTANKA

Šarl Mišel obratio se Vučiću riječima: Hvala dragi prijatelju Aleksandre

Želimo unaprijediti naš dijalog i produbiti našu saradnju kako bismo promovirali mir, stabilnost i sigurnost, rekao je Mišel

Vučić s Mišelom. Instagram

N. Aj.

19.5.2022

Predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel (Charles Michel) sastao se danas s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nakon čega su održali press konferenciju.

- Hvala, dragi predsjedniče Vučiću, hvala dragi prijatelju Aleksandre. Hvala vam na toploj dobrodošlici i hvala vam na velikom gostoprimstvu. Dozvolite mi da vam još jednom čestitam na ponovnom izboru - rekao je Mišel.

Nastavio je riječima:

- Moja prva poruka danas je da ponovo potvrdimo našu punu posvećenost pristupnim pregovorima Srbije Evropskoj uniji. U junu ćemo organizovati sastanak 27 lidera EU sa liderima zapadnog Balkana. Želimo unaprijediti naš dijalog i produbiti našu saradnju kako bismo promovirali mir, stabilnost i sigurnost.

Završilo je 20 godina mira u Evropi

Rat Rusije protiv Ukrajine izazvao je šokove širom našeg kontinenta. Završilo je 20 godina mira u Evropi za koje smo svi zajedno sa vama toliko radili. Došlo je u vrijeme kada smo, nakon Covida, trebali zajedno raditi na popravljanju naših ekonomija i zaštiti jedni drugih.

Izazovi sa kojima se danas suočavamo zahtijevaju nove načine razmišljanja i nove načine rada. Moramo ubrzati integraciju u EU i moramo stvoriti nove poticaje za reforme. Želimo da pružimo konkretne koristi za sve građane Srbije i za sve naše partnere u regionu. To znači da već sada počinjemo sa integracijom, tokom pristupnih pregovora, umjesto da čekamo da se oni u potpunosti završe. Imat ćemo priliku da o ovoj temi razgovaramo u junu u Briselu. I mi smo danas imali prilike da razmjenimo mišljenja sa vama ovdje u Beogradu - kazao je predsjednik Evropskog vijeća.

Dodao je da njegova posjeta šalje snažan signal bliske saradnje EU i Srbije.

- Upravo sam posjetio Naučno-tehnološki park. To je odličan primjer kako EU doprinosi budućnosti Srbije i našim zajedničkim prioritetima. Kada ulažemo u istraživanje, inovacije i srbijanske start-upove, mi ulažemo u srbijanski narod. Vaši projekti postaju naši zajednički projekti, vaša budućnost postaje naša zajednička budućnost.

EU je pozvala zapadni Balkan da se pridruži zajedničkoj platformi za nabavku gasa

Zbog toga je EU vodeći investitor u regionu. Spomenuli ste brojke u vezi sa tom važnom temom. Naš ekonomski i investicioni plan za zapadni Balkan mobiliše do 30 milijardi eura za investicije u svim sektorima, kao što su transport, energija ili digitalni sektor.

Rat je imao dramatičan utjecaj na snabdijevanje energijom širom Evrope. Mi također podržavamo Srbiju. Gasni interkonektor Srbija-Bugarska, naprimjer, započet prošlog januara, pomoći će u diversifikaciji snabdijevanja Srbije gasom. A EU je pozvala zapadni Balkan da se pridruži našoj novoj zajedničkoj platformi za nabavku gasa, vodonika i LNG-a.

Hvala još jednom na toploj dobrodošlici, dragi Aleksandre. Radujem se nastavku naše bliske saradnje. Imali smo priliku večeras da razmjenimo mišljenja o tome kako ćemo preduzeti dodatne korake u bliskoj budućnosti kako bi ova saradnja bila djelotvorna i opipljiva za dobrobit građana Srbije - zaključio je Mišel.

Šarl Mišel sutra stiže u Bosnu i Hercegovinu gdje će održati brojne sastanke, a planirano je da u našoj državi boravi dva dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.