MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Grlić Radman o Milanoviću: Liježe i ustaje s mislima na premijera

Pokazuje podršku Putinovom režimu što je zapravo nečuveno, dodao je

Gordan Grlić Radman. Arhiv

A. K.

21.5.2022

Ministar vanjskih poslova Hrvtske Gordan Grlić Radman dao je izjavu za medije i osvrnuo se na pismo predsjednika Zorana Milanovića NATO-u, kao i njegove izjave.

Grlić Radman kaže da Milanoviću doista nije lako, a da mu nije možda ni dobro ponekad.

- On tu liježe uvijek i ustaje s mislima na Vladu, na HDZ, posebno na premijera, ministre i naravno na svakoga onoga ko ne plješće njegovom prostom uličnom vokabularu i uvredama. To pismo koje je krotkog karaktera, ako ste ga čitali, je jedan totalni kopernikanski obrat, zaokret. I zapravo demantira i govori o tome koliko je nepotrebna bila njegova halabuka, koliko su nepotrebne bile njegove poruke i vrijeđanja u javnom prostoru tih zemalja aplikantica, dakle Švedske i Finske.


Pokazao pismo

Zemalja koje su nas priznale prije trideset godina, zemlje s kojima uživamo i pokazujemo solidarnost jer to su zemlje članice Evropske unije, visokodemokratske zemlje, visokih standarda - rekao je Grlić Radman.

Pokazao je njegovo pismo i rekao da su ga pisali njegovi saradnici te da tačno prepoznaje i rukopis. Kaže da bi predsjednik trebao biti primjer, moralna veličina.

- Morao bi biti primjer, paradigma, uzor jednog uljuđenog ponašanja, dijaloga i kulturnog ophođenja. To je nečuveno u međunarodnoj zajednici da se predsjednik može služiti takvim rječnikom. Ako ste slušali, meni je čak vjerujte mi i neugodno nabrajati sve ono što je on rekao i što je rekao švedskom europarlamentarcu.


Zavađa hrvatski narod

Šteta koju radi predsjednik, to doista nije normalno. On svojim djelovanjem svaki dan pali žigicu i stavlja na suho sijeno - kazao je.

Grlić Radman misli da Milanović zavađa hrvatski narod i to ne samo politički nego i na etničkom prostoru u BiH gdje je, kako kaže, hrvatski narod autohton.

- Ruši ustavnopravni poredak Hrvatske ignoriranjem važnosti tih institucija – Ustavnog suda, a čak možda u nekom trenutku i Hrvatskog sabora. Pokazuje tendencije prema autokratskom režimu ili da su mu možda uzor neki bivši predsjednici totalitarnih režima.

Ovo što je učinio prema Švedskoj i Finskoj išlo je najviše na ruku Putinovom režimu. Pokazuje podršku Putinovom režimu što je zapravo nečuveno - poručio je Grlić Radman.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.