PROTIVE SE RUKOVODSTVU

Novinari RTV Slovenija u jednodnevnom štrajku

Budući slovenski premijer Robert Golob kazao je i tokom predizborne kampanje više puta da će cilj nove vlade biti "depolitizacija" na javnoj televiziji

RTV Slovenija: U jednodnevnom štrajku. Agencije

A. K. / Fena

23.5.2022

 Novinari RTV Slovenija danas su započeli jednodnevni, ranije najavljeni štrajk upozorenja protiv rukovodstva svoje kuće, a za "nezavisni RTV servis".

Štrajk je podržalo i slovensko novinarstvo društvo.


Autonomija i socijalni dijalog

Uz skraćene informativne emisije novinari će objaviti i štrajkaški proglas sa svojim zahtjevima, gdje navode da djeluju u "nesnošljivoj situaciji", u uvjetima kada zbog "štetnih poteza" aktuelnog rukovodstva ugled javne televizije pada.

- Ovo nije štrajk protiv vlade ili javnosti nego protiv rukovodstva RTV-a, štrajk za nezavisni RTV servis - navode novinari Slovenske radiotelevizije, prenosi Hina.

Istaknuli su da zahtijevaju novinarsku autonomiju i socijalni dijalog, te povećanje najnižih plaća.

Promjena formata

Ukazuju također i na ukidanje ili promjene formata nekih gledanih emisija na Slovenskoj televiziji, što pripisuju utjecaju uprave, programskog vijeća i vodećih urednika koji su dobili veći utjecaj u vrijeme odlazeće vlade Janeza Janše koja je novinare na nacionalnoj televiziji često napadala zbog navodne političke neobjektivnosti i pristranosti u izvještavanju.

Ukoliko do sporazuma o njihovim štrajkaškim zahtjevima s rukovodstvom radiotelevizijske kuće ne dođe do kraja mjeseca, novinari traže odlazak sadašnjeg generalnog direktora Andreja Graha Whatmougha i predsjednika programskog vijeća Petra Gregorčiča.

Budući slovenski premijer Robert Golob kazao je i tokom predizborne kampanje više puta da će cilj nove vlade biti "depolitizacija" na javnoj televiziji, uključujući i kadrovske promjene na vrhu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.