OD AEROPUTA DO AIR SRBIJE

Prvi jugoslavenski avioprijevoznik osnovan prije 95 godina, spreman poseban logo

Kompanije Aeroput osnovana je u Beogradu 1927. godine

Novi logo. Facebook

L. K. P.

28.5.2022

Na području nekadašnje Kraljevine Jugoslavije prije 95 godina osnovana je prva aviokompanija pod nazivom Aeroput. Svoje zlatno doba proživljavala je pod imenom Jugoslovenski Aerotransport (JAT).

Ovim povodom, nasljednica kompanije, današnja Air Serbia objavila je specijalni amblem pod sloganom "95 godina letenja" koji će u narednom periodu krasiti sve avione ove kompanije.

- Sa ponosom obilježavamo 95. godišnjicu poslovanja sa specijalnim amblemom pod sloganom “95 godina letenja” koji će se nalaziti na svim našim avionima. Time želimo da iskažemo zahvalnost našim slavnim prethodnicima koji su davne 1927. godine osnovali prvu domaću avio -kompaniju Aeroput, naglašeno je iz kompanije Air Serbia.

Amblem koji će krasiti avione između ostalog sadrži i logo iz svake ere kompanije, od 1927. godine pa sve do danas.


Amblem koji će krasiti avione između ostalog sadrži i logo iz svake ere kompanije, od 1927. godine pa sve do danas. Facebook

Inače, kompanije Aeroput osnovana je u Beogradu 1927. godine te je bio među prvim civilnim avioprevoznicima u svijetu. Početkom Drugog svjetskog rata i bombardovanjem Beograda 1941. godine, uništena je gotovo sva imovina kompanije.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata, kompanija je nastavila s radom, a 1947. godine osnovano je novo preduzeće JAT što je bio uvod u likvidaciju Aeroputa.

Tokom jugoslavenskog perioda, JAT je obavljao avioprijevoz kako u unutrašnjem saobraćaju tako i na međunarodnom planu gdje je Beograd povezan s brojnim svjetskim destinacijama uključujući Njujork, Bagdad, Damask, Čikago, Peking, Los Anđeles i brojne druge destinacije.

Nakon raspada Jugoslavije, JAT je 2003. promijenio ime u Jat Airways, a najveća finansijska injekcija za kompaniju stigla je 2013. godine kada je Etihad kupio 49 posto udjela u kompaniji nakon čega je promijenjeno i ime u Air Serbia pod čijim imenom kompanija i danas sudjeluje na tržištu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.