HRVATSKI PREMIJER

Plenković: Ne znam ništa o mogućnosti da je Armija RBiH ubijala izbjeglice u Oluji

On je naglasio kako je za Hrvatsku neprihvatljiva "kvaziregionalna proširena jurisdikcija“ kojom se Tužilaštvo Srbije proglašava nadležnim za djela na teritoriji Hrvatske

Plenkovič: Hrvatska štiti nacionalne interese. Dubravka Petrić / Pixsell

E. Ć. / Hina

2.6.2022

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je danas da ne zna ništa o mogućnosti da je Armija RBiH odgovorna za raketiranje izbjeglica u Oluji i da ne zna otkud potiče ta informacija.

Plenković je naglasio kako je za Hrvatsku neprihvatljiva "kvaziregionalna proširena jurisdikcija“ kojom se Tužilaštvo Srbije proglašava nadležnim za djela na teritoriji Hrvatske.

- Mi govorimo o informaciji koju imamo o tome da se nešto preduzima u Srbiji, i govorimo o politici Beograda tj. njihovog tužilaštva da sebe proglašava nadležnim za navodna krivična djela koja su se zbila na teritoriji druge države i počinjena od državljana druge države. To je ono što govorimo stalno - rekao je Plenković danas u Osjeku i dodao:

- To smo rekli puno puta i od 2018. godine bili su razgovori na nivou ministara pravosuđa. Hrvatska je dala nekoliko inicijativa, ali se Srbija oglušila na taj dijalog i nije preduzela ništa.

Plenković je naglasio kako Hrvatska ima mehanizme i štiti nacionalne interese.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.