UŽAS U HRVATSKOJ

Ostavili bebu samu u vrelom automobilu 45 minuta: Ima li kazne za ovo

Pukom srećom, prolaznici su primjetili bebu u kolima i pozvali vatrogasce koji su došli i spasili je

Automobil u kojem je bila beba. Agencije

Z. K. / Nova S

16.6.2022

Video snimak iz Hrvatske koji je nedavno objavljen zaprepastio je region. Jedan par u Umagu ostavio je bebu od sedam mjeseci samu u kolima, ali brzom reakcijom vatrogasaca spriječena je tragedija. 

Pukom srećom, prolaznici su primjetili bebu u kolima i pozvali vatrogasce koji su došli i spasili je. U automobilu je bilo oko 50 stepeni, a beba je bila sama oko 45 minuta.

Ovakve situacije se često dešavaju, a svakog ljeta smo svjedoci nevjerovatnih priča o roditeljima koji su ostavili svoju djecu samu u automobilu. Postavlja se pitanje da li ovakve potencijalne tragedije treba spriječiti zakonom i kako bi taj zakon trebalo da bude definiran.

Tim povodom, gošća  jedne emisije na Nova S bila je advokatica Olga Turčinović-Makević, koja je apelirala na ozbiljnost ovog problema.

Turčinović-Makević, kazala je  kako u Srbiji ne postoje sankcije za ostavljanje djece bez nadzora, dok je u drugim evropskim državama poput Engleske, situacija znatno drugačija i djeca mlađa od 12 godina ne smiju ostati sama, ni u automobilu, ni kod kuće.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.