"NEMOGUĆA MISIJA"

Đukanović: Rusija želi da se vrati na geopolitičku poziciju koja je pripadala Sovjetskom Savezu

On je dodao da je na poteze Rusije upozoravao konstantno zvaničnike EU i NATO-a

Đukanović: Invazija na Ukrajinu predstavlja otrežnjenje za EU. Antena M

H. J. I.

16.6.2022

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na poziv predsjednika Republike Sjeverne Makedonije Steve Pendarovskog, učestvuje na Prespanskom forumu za dijalog 2022. pod nazivom "Oblikovanje budućnosti zapadnog Balkana u savremenoj evropskoj bezbjednosnoj arhitekturi".

Đukanović je na zvaničnoj sesiji otvaranja na visokom nivou: "Šta nakon rata u Ukrajini?'', poručio kako invazija na Ukrajinu predstavlja otrežnjenje za Evropsku uniju.

- Ovo nije agresija samo protiv Ukrajine, već i protiv evropskog sistema vrijednosti, evropskog jedinstva i evropske bezbjednosti - istakao je Đukanović.

Smatra da Rusija želi da se vrati na geopolitičku poziciju koja je pripadala Sovjetskom Savezu, ali da je to, ističe, "nemoguća misija".


On je dodao da je na poteze Rusije upozoravao konstantno zvaničnike EU i NATO.

- U Crnoj Gori smo prolazili kroz pokušaje Rusije usmjerene protiv našeg članstva u NATO, kao i kroz događaje 2016. Ono što se dešavalo tada i ovo što se dešava u Ukrajini potiče iz istog izvora - kazao je.

Dodao je da neke države imaju problem jer 80 posto njihovog javnog mnjenja podržava Rusiju.

- EU bi bez oklijevanja trebalo da otvori pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, ističući važnost vizne liberalizacije sa Kosovom - kazao je Đukanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.