OBRAĆANJE NAKON SAMITA

Vučić: Prijatelji iz Skoplja i Tirane zaslužuju početak otvaranja pregovora sa EU

Kosovo nije dobilo viznu liberalizaciju. BiH nije dobila kandidaturu, istakao je Vučić

Vučić: Zahvalni smo Mišelu i drugim evropskim liderima. Agencije

H. J. I.

23.6.2022

- U posljednjih četiri mjeseca 2.629 članaka je odštampano u evropskim medijima o Srbiji nakon ruskog napada o tome da Srbija ugrožava cijeli region zapadnog Balkana, BiH, Kosovo, a ništa se nije dogodilo. Moje pitanje za sve vas je da li ste čuli izvinjenje od svih tih medija. Niste - poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon završenog Samit lidera EU i Zapadnog Balkana u Briselu.

- Vjerujem da naši prijatelji iz Skoplja i Tirane zaslužuju početak otvaranja pregovora sa EU. Ovo je nešto što je neophodno, obje zemlje su ispunile sve zahtjeve što znači da ljudi Sjeverne Makedonije i Albanije zaslužuju to.

Sjeverna Makedonija i Albanija nisu dobile datum početka pregovora. Kosovo nije dobilo viznu liberalizaciju. BiH nije dobila kandidaturu. Srbija je bila jako kritikovana zbog neuvođenja sankcija - dodao je Vučić.

Trgovina sa EU porasla za 30 posto

- Ako sprovedete analizu naše saradnje sa EU vidjet ćete da je Srbija povećala trgovinu sa EU za 30 posto što znači da ćemo ove godine dostići cifru od 40 milijardi eura. Možete zamisliti koliko je to značajno za jednu malu Srbiju - poručio je Vučić i nastavio:

- Zahvalni smo Mišelu i drugim evropskim liderima što su nas saslušali šta imamo da kažemo. Potrebno je da prihvatimo ovu inicijativu, to je jedini način da se naš glas čuje, da čujemo i evropske kolege kako razmišljaju. Želim da se zahvalim Kovačevskom i Ediju Rami zato što su podržali Srbiju.

Prije početka samita u Briselu. Agencije

U toku svog obraćanja, Vučić se osvrnuo i na medijski pritisak.

- Hrvatski mediji su apostrofirali da postoji veliki pritisak na Srbiju zbog ruskog pitanja. Ja to ne krijem. Među posljednjima sam govorio.

U posljednjih četiri mjeseca 2.629 članaka je odštampano u evropskim medijima o Srbiji nakon ruskog napada o tome da Srbija ugrožava cijeli region zapadnog Balkana, BiH, Kosovo, a ništa se nije dogodilo. Moje pitanje za sve vas je da li ste čuli izvinjenje od svih tih medija. Niste. I mi ne tražimo pravdu. Ja nisam ovdje da bih opravdao svoju poziciju. Ja moram da zastupam interese našeg naroda. Zahvalan sam svim evropskim liderima koji su željeli da nas saslušaju danas - naglasio je Vučić.

"Otvoreni Balkan" nije Orbanova ni Putinova ideja

- Želimo da poboljšamo još više odnose u narednom periodu. Na inicijativu "Otvorenog Balkana" smo veoma ponosni. Nas trojica smo došli do te ideje, da počnemo da brinemo sami o sebi, da se brinemo o susjedima. Neko je rekao da je to bila Orbanova ili Putinova ideja. Ja nisam nikada razgovarao o tome sa Orbanom ni sa Putinom - naglasio je Vučić. 

Aleksandar Vučić i Ursula fon der Lejen. Agencije

- Sjeli smo i pronašli rješenje barem za neke od problema. Da li je to zabranjeno? Da li treba to zabraniti? Veoma smo zahvalni evropskim kolegama. Imam manje frustracije nego Rama i Kovačevski, ali uradit ćemo sve što možemo da postignemo što se tiče evropskih prava do decembra. A tada nećemo slaviti, ali vjerujem da ćemo biti u boljem raspoloženju.

Sve što sam rekao danas rekao sam otvoreno, javno. Imali smo dobru diskusiju. Nikad nisam potcjenjivao diskusiju - zaključio je Vučić.

Vučić se sastao sa Makronom

Samit lidera EU i Zapadnog Balkana, koji je jutros počeo u Briselu, završen je oko 13.30 sati. Prema najavama, dvije strane razmijenile su mišljenja o mogućnostima ubrzanja pristupanja zemalja regiona u EU.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka razgovarao je u četiri oka sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron).

Emanuel Makron i Aleksandar Vučić. Agencije

Sastanak lidera EU-Zapadni Balkan je trajao više od tri sata, a glavna tema razgovora je bila o načinima za jačanje integracije regiona u EU.

"Vjerujem u evropsku budućnost Srbije"

- Vjerujem u evropsku budućnost i Srbije i regiona. Zajednički ćemo se boriti za tu budućnost, poštujući sebe i vjerujući da zajedno možemo mnogo toga da uradimo - napisao je Vučić na svom Instagram profilu.

Sastanku su, osim Vučića, prisustvovali svi lideri zapadnobalkanske šestorke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.