CRNOGORSKI PREMIJER

Zajedničko rješavanje problema Crne Gore i Srbije: Abazović krajem mjeseca u Beogradu

Zvanična posjeta predsjednika Vlade Beogradu predstavlja potvrdu opredijeljenosti Crne Gore da sa Republikom Srbijom gradi otvorene, dobrosusjedske i prijateljske odnose

Aleksandar Vučić i Dritan Abazović. Agencije

E. Ć. / Vijesti.me

23.6.2022

Crnogorski premijer Dritan Abazović je najavio posjetu Srbiji. Njegova zvanična posjeta bit će prilika da se razgovara o inicijativama i temama koje su ranije pokrenute.

Jedna od tih tema je i konkretizovanje saradnje kroz uspostavljanje mehanizma zajedničkih sjednica ove dvije vlade, na kojim bi se detaljnije razmatrala ključna politička, ekonomska i sva druga pitanja iz domena saradnje dviju država, navodi se u Platformi za zvaničnu posjetu Srbiji koja bi se trebala dogoditi 29. i 30. juna.



Poziv Brnabić

Abazović će u Beograd na poziv premijerke Srbije Ane Brnabić, a tom prilikom srest će se i s predsjednikom Aleksandrom Vučićem i drugim državnim zvaničnicima s kojim će razgovarati o, kako se navodi, aktuelnim temama od interesa za Crnu Goru, o pitanjima dalje saradnje, a sve u cilju unapređenja političkog dijaloga i jačanja bilateralnih odnosa.

Osim Abazovića, delegaciju Crne Gore činit će otpravnik poslova u Ambasadi Crne Gore u Srbiji Ana Ražnatović, savjetnica u Ambasadi Milena Marković, potpredsjednik vlade za ekonomski sistem Vladimir Joković, ministar finansija Aleksandar Damjanović, ministrica ekologije Ana Novaković Đurović, te premijerova šefica kabineta Ana Rašović, kao i savjetnici Đorđe Radulović, Ivo Šoć, Miloš Perišić i Radivoje Koprivica. Delegaciju će činiti i sekretarica Vijeća za nacionalnu sigurnost Jelena Maraš.

- Zvanična posjeta predsjednika Vlade Beogradu predstavlja potvrdu opredijeljenosti Crne Gore da sa Republikom Srbijom gradi otvorene, dobrosusjedske i prijateljske odnose, na temelju evropskih vrijednosti i tradicionalno bliskih uzajamnih veza. U tom konekstu, regionalna saradnja ostaje jedan od glavnih uslova za ostvarivanje napretka u evropskoj integraciji i ispunjenju zajedničkog vanjskopolitičkog cilja - članstva u Evropskoj uniji - piše u dokumentu, prenose Vijesti.

Unaprjeđenje saradnje

U dokumentu stoji još:

- Pored političkog dijaloga na visokom nivou, dvije strane sagledat će, kako se navodi u platformi, mogućnosti za dalje unapređenje saradnje u oblastima robne razmjene, energetike, turizma, infrastrukture i ostalih oblasti za koje postoji potencijal daljeg jačanja. 

Imajući u vidu sve veću neizvjesnost i mogućnost izbijanja globalne ekonomske krize, posebno u oblastima energetike i poljoprivrede, kao direktne posljedice rata u Ukrajini, razmatraće se najbolji model za ublažavanje potencijalnih posljedica kroz intenziviranje međudržavne saradnje i predlaganjem konkretnih zajedničkih aktivnosti.

Zvanična posjeta Abazovića Srbiji, u prvim mjesecima od preuzimanja funkcije, ukazuje na želju Crne Gore da sa tom državom ubuduće gradi otvorenije dobrosusjedske i prijateljske odnose. Posjeta će, također, kroz intenziviranje političkog dijaloga, doprinijeti jačanju dugotrajne regionalne stabilnosti i saradnje u oblastima od obostranog interesa... - piše u platformi, prenose Vijesti.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.