HRVATSKI EUROPARLAMENTARAC

Picula novi izvjestitelj Evropskog parlamenta: Nužno je da EU pomogne BiH da što prije dobije status kandidata

Po njegovim riječima, proširenje je najučinkovitiji instrument vanjske politike EU-a i jedna od najuspješnijih politika Unije

Picula: napredak EU ovisi o njenoj sposobnosti da brani demokratiju. Agencije

H. J. I.

26.6.2022

- Nužno je da Evropska unija pomogne Bosni i Hercegovini da što prije dobije status kandidata - kazao je Tonino Picula nakon što ga je Evropski parlament imenovao izvjestiteljem za novu strategiju proširenja Evropske unije.

Još je dodao kako je važno da EU potakne ubrzanje procesa pristupanja Crne Gore kao najnaprednije zemlje kandidatkinje.

Nakon odluke EP-a njegov je zadatak formulirati prijedlog nove strategije proširenja koju zatim treba usvojiti Evropski parlament i potom uputiti Evropskom vijeću, Evropskoj komisiji i visokom predstavniku EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, objavljeno je u nedjelju iz njegova ureda, a prenosi Hina.


Vrijednost politike proširenja

- Prijedlog izvještaja koje su mi kolegice i kolege povjerili jasno naglašava vrijednost politike proširenja kao strateškog ulaganja u sigurnost i blagostanje Evrope te da je ona već uvelike doprinijela uspostavi mira u područjima koja su ranije bila pogođena ratom - istakao je Picula.

Po njegovim riječima, proširenje je najučinkovitiji instrument vanjske politike EU-a i jedna od najuspješnijih politika Unije.

- Ono je važno i za Hrvatsku, jer dok god na svim svojim granicama ne budemo imali druge članice EU-a, nećemo moći u potpunosti koristiti sve mogućnosti našeg članstva - dodao je on.

Picula smatra da je proširenje posebno važno danas u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu, kako bi se Ukrajini i Moldaviji dala perspektiva izglednog članstva, ali i kako bi se samoj politici proširenja dao nužni novi poticaj i zamah.

- Napredak i sigurnost cijele Evropske unije ovisi o njenoj sposobnosti da brani demokratiju unutar i izvan svojih granica, kao i ljudska prava i multilateralni poredak utemeljen na jasnim pravilima - smatra hrvatski europarlamentarac.


Obaveze prema zemljama kandidatima

Govoreći o odnosima s potencijalnim novim članovima, Picula ističe kako je nužno da članice EU-a počnu ispunjavati svoje obveze prema kandidatkinjama koje ispunjavaju uslove koji su pred njih postavljeni, da izbjegavaju korištenje neriješenih bilateralnih sporova za ucjene i blokiranje procesa pristupanja kandidatkinjama.

Picula u nacrtu izvještaja predlaže da se ubrza integracija zemalja koje pokazuju stratešku orijentaciju i predanost reformama neophodnim za EU članstvo, kao i da im se konačno postave jasnija, transparentnija i dosljednija mjerila uspješnosti, te da se poboljša mjerenje napretka i osigura stalna politička i tehnička podrška tokom cijelog procesa pristupanja.

Istodobno, u prijedlogu izvještaja se traži da se priznaju postignuća zemalja zapadnog Balkana otvaranjem pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom i odobravanjem liberalizacije viznog režima Kosovu bez odgode.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.