BEOGRAD

Vučić odlikovao Mariza, Bočelija, Bikovića, Fajnsa, Egona Savina, Ljubišu Ristića...

Predsednik Vučić je, u svom obraćanju, laureatima poručio da će odlikovanja koja nose sa sobom gdje god živjeli, svjedočiti o poštovanju koje Srbija gaji prema njima

Miloš Biković i Aleksandar Vučić. Tanjug

H. J. I.

28.6.2022

U Palati "Srbija" u Beogradu dodjeljivana su Vidovdanska odlikovanja, a među laureatima bilo je brojnih ljudi iz svijeta kulture. Za zasluge u oblasti filmske umjetnosti i promociju Srbije u svijetu ordenom Karađorđeve zvijezde trećeg stepena odlikovan je britanski glumac Rejf Fajns.

Ordenom Karađorđeve zvijezde drugog stepena, za naročite zasluge u kulturnim djelatnostima, posebno u oblasti pozorišne umjetnosti, odlikovan je pozorišni reditelj Egon Savin, dok je Ljubiša Ristić odlikovan za zasluge u oblasti filmske i pozorišne umjetnosti.

Ordenom Karađorđeve zvijezde prvog stepena odlikovani su akademik Vasilije Krestić za naročite zasluge za Srbiju i njene građane u javnim i kulturnim djelatnostima, posebno u oblasti historijskih nauka, zatim akademik Svetislav Božić za naročite zasluge za Srbiju i njene građane i postignute rezultate u oblasti muzičke umjetnosti.

Orden Karađorđeve zvijezde drugog stepena za zasluge u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti glume odlikovan je glumac Miloš Biković, piše Telegraf.rs.

Miloš Biković i Aleksandar Vučić. Tanjug

Zlatnom medaljom za zasluge u javnim i kulturnim djelatnostima odlikovana je Zorana Vapa, a za zasluge u javnim i kulturnim djelatnostima, posebno u oblasti filmske produkcije, odlikovana je Anđelka Vlaisavljević.

Za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim djelatnostima, posebno u oblasti muzičke umjetnosti odlikovani su Mariza dos Reis Nunes i Andrea Bočeli.


Zlatnu medalju za zasluge u javnim i kulturnim djelatnostima dobio je Dalibor Kitanović, dok je za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim djelatnostima, posebno u oblasti književnosti, zlatnu medalju za zasluge dobio Slobodan Despot.

Za zasluge u oblasti književnosti odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge Radovan Vlahović, dok je isto odlikovanje dobila Zorica Jurković Ember za izuzetne zasluge u oblasti javnih i kulturnih djelatnosti.

Zlatnu medalju za zasluge u oblasti slikarstva dobili su Dragan Martinović, Bratislav Anđelković i Predrag Ðaković.



Dirigent Mladen Jagušt odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge za postignute rezultate u oblasti muzičke umjetnosti.

Predsednik Vučić je, u svom obraćanju, laureatima poručio da će odlikovanja koja nose sa sobom gdje god živjeli, svjedočiti o poštovanju koje Srbija gaji prema njima, i ujedno svjedočiti o tome koliko su voljeli zemlju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.