SKOK CIJENA

Od utorka moguće veliko poskupljenje goriva u Hrvatskoj, svi čekaju na odluku vlade

Eurosuper bi mogao koštati oko 16 kuna (oko 4,1 KM), a eurodizel i više od 16 i po kuna (oko 4,3 KM)

Prestaje važiti odluka o zamrzavanju cijena goriva. Agencije

A. K. / Index.hr

2.7.2022

U utorak prestaje vrijediti odluka vlade Hrvatske o zamrzavanju cijena goriva i ako ne bude nove intervencije, dizel i benzin mogli bi ponovno poskupjeti, prenosi Index.hr.

Prema neslužbenim informacijama HRT-a, eurosuper bi mogao koštati oko 16 kuna (oko 4,1 KM), a eurodizel i više od 16 i po kuna (oko 4,3 KM).

Ministar ekonomije rekao je da će odluka biti donesena nakon vikenda, a premijer je za ponedjeljak o toj temi najavio telefonsku sjednicu vlade.


Uvođenje vaučera

Eurodizel na autocestama trenutno košta 14,57 kuna (oko 3,8 KM) po litri, a eurosuper 95 14,06 kuna (oko 3,6 KM). Litra osnovnog eurodizela na benzinskim postajama koje nisu na autocestama košta 13,08 kuna (oko 3,4 KM), a osnovnog benzina eurosuper 95 13,50 kuna (3,5 KM).

Premijer Andrej Plenković najavio je jučer moguće uvođenje vaučera za gorivo.


Iscrpili rezerve

- Uvođenje vaučera za gorivo moguće je na jesen, ta mogućnost je otvorena, no vlada još uvijek na raspolaganju ima i druge alate. Što se tiče vaučera, oni idu onima kojim imaju manja primanja i to je nešto što moramo kvalitativno i po određenim kriterijima napraviti - rekao je Plenković.

Šef Udruženja malih trgovaca naftnim derivatima Armando Miljavac kaže da će u utorak ići u zatvaranje benzinskih pumpi ako vlada nešto ne poduzme. Udruženje okuplja više od 60 malih trgovaca koji upravljaju sa stotinjak benzinskih pumpi širom Hrvatske.

-  Osam mjeseci krvarimo, iscrpili smo sve rezerve, prelamale su se razlike u cijeni - rekao je Miljavac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.