SLOVENSKI PREDSJEDNIK

Pahor: Srbiji nije lako, ali vjerujem da će učiniti sve da postane članica EU

Činjenica da EU ne želi ili ne zna snažnije da dođe u ovaj dio Evrope imat će posledice, na ovom prostoru će se utvrditi Rusija, Kina, Turska i zalivske države, rekao je

S. S.

Borut Pahor: Vojna neutralnost nije prepreka

Foto: AVAZ


Predsjednik Slovenije Borut Pahor izjavio je u intervjuu za Politiku od ponedjeljka da se nada će Srbija uspjeti da premosti sadašnju zahtjevnu geopolitičku situaciju u duhu evropskih vrijednosti.

- Srbiji nije lako. Vidim da moj prijatelj Vučić ne može u potpunosti da računa na evropsku budućnost Srbije, zato se trudi da očuva strateške odnose na svim stranama, a to je u ovim geopolitičkim podjelama sve teže i teže - rekao je Pahor.

Jačanje demokratije

On je ocijenio da je vrlo važno da pri svim problemima Srbija jača demokratiju i kroti nacionalizam, dodavši da vjeruje da će i Srbija i Evropska unija učiniti sve da Srbija što prije postane članica EU.

- Vojna neutralnost nije prepreka – i u EU imamo neutralne države. Ali, činjenica je da EU ima zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku, za koju želimo da postane efikasnija, a prvi uslov za to je jedinstvo njenih članica - rekao je Pahor.

EU ne uspijeva sve da sagleda

On je istakao da EU poštuje odluku Srbije da ne želi da pripada NATO-u, što je legitimno, ali da misli da se "baš sada i baš u ovim uslovima odlučuje o geopolitičkoj sudbini Zapadnog Balkana za sljedećih 10-15 godina".

- Činjenica da EU ne želi ili ne zna snažnije da dođe u ovaj dio Evrope imat će posledice. Na ovom prostoru će se utvrditi Rusija, Kina, Turska i zalivske države. EU nikako ne uspijeva to da sagleda - rekao je Pahor i dodao da će se i dalje zalagati za evropsku perspektivu Zapadnog Blakana i njegovo priključenje EU.

NA VRH

Podijeli članak na