BIVŠI VISOKI PREDSTAVNIK

Petrič: Dužnosnici se trebaju verbalno razoružati, sukob na Balkanu ima potencijal za eskalaciju

Zato sam uvjeren da je politički diplomatski napor Evropske unije uz podršku SAD sada od najveće važnosti u regiji, poručio je

Petrič: EU bi trebala učiniti više za dijalog u kojem posreduje između Kosova i Srbije. Agencije

Radio Slobodna Evropa

2.8.2022

Ono što se događa na zapadnom Balkanu je sukob koji se može obuzdati, ali koji ipak ima potencijal za eskalaciju, rekao je za Radio Slobodna Evropa, diplomata Volfgang Petrič (Wolfgang Petritsch), bivši izaslanik Evropske unije i nekadašnji visoki predstavnik za BiH.



Pokušaj provedbe ne donosi stabilizaciju

Dužnosnici također trebaju što prije da se verbalno razoružaju.

- Jer kao što smo vidjeli u Ukrajini, ova vrsta verbalne eskalacije lako se pretvori u vojnu eskalaciju - ističe on, navodeći da je Vlada Kosova donijela ispravnu odluku da odgodi provedbu odluka o registarskim tablicama i dokumentima.

Petrič smatra da bi EU trebala učiniti više za dijalog u kojem posreduje između Kosova i Srbije, a ovaj primjer pokazuje kako odgađanje procesa ne funkcionira.

- Mislim da je to najvažnije, jer se, na ovaj ili onaj način, pokušajem provedbe neće dovesti do stabilizacije stanja, naprotiv, ako bi se ovo nastavilo, mislim da bi vrlo lako moglo postati ozbiljan sukob.

Naravno, treba reći da je NATO KFOR u pripravnosti. Mislim da to pokazuje koliko je važna međunarodna prisutnost, vojna prisutnost na Kosovu kako bi se osigurao nastavak dijaloga. To je ono važno. Mislim da je jedini način na koji mogu reći kao diplomat da se vratimo pregovorima i nastavimo angažirati gospodina Lajčaka, specijalnog izaslanika za dijalog Kosova i Srbije i Evropsku uniju i pronađemo izlaz i rješenje iz ove vrlo opasne situacije - istakao je Petrič za RSE.

NATO na Balkanu

Upitan da li postoji zajednički faktor za zategnutu atmosferu na sjeveru Kosova, ali i u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

- Tu je definitivno rat u Ukrajini, koji je podigao emocije, koji je stvorio neku vrstu novog hladnog rata. Nije samo oružani rat u Ukrajini.

To je također hladni rat između zapadne Evrope, Sjedinjenih Američkih Država s jedne strane, i Rusije i njenih pristaša s druge strane. 

A neka vrsta linije razgraničenja na zapadnom Balkanu ide ravno preko regije. I to je razlog zašto je situacija tako nestabilna i zašto je situacija blizu eskalacije u još jedan vojni sukob. I to mora biti izbjegnuto pod bilo kojim okolnostima, ovo mora prestati i stoga KFOR sada ima vrlo važnu ulogu.

Za razliku od rata u Ukrajini, NATO je na zapadnom Balkanu direktno uključen preko KFOR-a, preko svoje misije u Bosni i Hercegovini, kroz članstvo u Crnoj Gori i, naravno, također i drugim državama u regiji koji su članovi NATO-a.

Dakle, to je nešto što je razlikuje od Ukrajine gdje NATO nije uključen, NATO ne treba i ne smije miješati tamo kako bi se izbjegao svjetski rat ili rat evropskih razmjera.

Na neki način, ono što se događa na Zapadnom Balkanu je sukob koji se može obuzdati, ali koji ipak ima potencijal za eskalaciju. I zato sam uvjeren da je politički diplomatski napor Evropske unije uz podršku SAD sada od najveće važnosti u regiji - poručio je Petrič, između ostalog, za Radio Slobodna Evropa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.