SET PREPORUKA

Sjeverna Makedonija počinje da štedi struju

U sezoni hlađenja temperatura klima-uređaja ne treba biti niža od 27 stepeni, a u grijanoj sezoni ne viša od 20 stepeni

Sjeverna Makedonija: Nove mjere od 1. septembra. Agencije

A. Č.

16.8.2022

Vlada Sjeverne Makedonije usvojila je set zaduženja državnim i javnim institucijama i preporuka građanima i privredi za štednju struje, koji će se primjenjivati od 1. septembra ove do 31. marta naredne godine.

- Cilj koji treba postići je smanjenje potrošnje energije za 15 posto u poređenju sa istim mjesecom prethodne godine - rekao je ministar ekonomije Krešnik Bekteši, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

On je istakao je da su prognoze da Sjevernu Makedoniju, region i Evropu očekuje jedna od najtežih zima na energetskom planu i da je njegovo ministarstvo napravilo set preporuka i zaduženja kako bi “lakše podnijeli period koji nas čeka i kako bi imali nesmetano snabdijevanje električnom energijom i njeno efikasno korištenje”.

Preporuke, uputstva i dužnosti

Rekao je da su tim paketom nazvanim “Ušteda struje za bezbjednu zimu” za domaćinstva i preduzeća date samo preporuke kojih se treba pridržavati kako bi se uštedjela električna energija, dok su za ustanove predviđene posebne obaveze i kazne ako plan ne bude ispunjen.

Prema riječima Bektešija, preporuke, uputstva i dužnosti dijele se u nekoliko kategorija, prije svega, u zavisnosti od toga da li su u pitanju domaćinstva, preduzeća ili prostorije javnih objekata u državnoj svojini (ministarstva, agencije, organi državne uprave, državna preduzeća, opštine i grad Skoplje).

Među brojnim preporukama je i ona da građani vodu u bojleru griju samo kada im je to potrebno i po mogućnosti u vrijeme niske tarife, tokom noći.

Preporučeno je i da mašine za veš i suđe koriste samo kad su puni tokom jeftinije tarife, kao i da se isključuju sijalice u prostorijama kada u njima ne borave duže vrijeme, kao i da se kompjuter ugasi poslije rada i da isključuju punjači za mobilne.

Dekorativna rasvjeta

Građanima i kompanijama je preporučeno, a javne i državne institucije su obavezane da u sezoni hlađenja temperatura klima-uređaja ne treba biti niža od 27 stepeni, a u grijanoj sezoni ne viša od 20 stepeni.

Državnim i javnim institucijama je naloženo da ne koriste osvjetljenje u unutrašnjim prostorijama i kancelarijama u javnim zgradama u periodu kada ima dovoljno dnevne svjetlosti.

Jedna od obaveza je i da se od 1. septembra isključi dekorativna rasvjeta na fasadama svih javnih objekata i spomenika kulture, a data su i brojna uputstva kako da se poboljša izolacija objekata.

Opštine i Grad Skoplje trebaju da naprave raspored, tako da se na pola ulica i bulevara gasi javna rasvjeta, naizmjenično, na jedan dan, a Javnom preduzeću Putevi da odmah počne sa smanjenjem osvjetljenja na državnim putevima do minimalnog bezbjednog obima.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.