KRANJ

Počeo sastanak lidera Procesa Brdo-Brijuni: Poziv EU da ubrza proces proširenja

Sastanci na vrhu Procesa Brdo-Brijuni održavaju se već godinama na inicijativu Hrvatske i Slovenije kao članica Evropske unije

Počeo samit Brdo-Brijuni. BOR SLANA / STA

S. S.

12.9.2022

U Brdu kod Kranja u ponedjeljak je počeo 11. sastanak lidera zemalja Zapadnog Balkana na kojem će u fokusu biti situacija u regionu i neophodnost ubrzavanja procesa proširenja Evropske unije (EU).

Na sastanku na vrhu Procesa Brdo-Brijuni učestvuju predsjednik Republike Albanije Bajram Begaj, predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednica Kosova Vjosa Osmani, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Fokus na miru, stabilnosti i razvoju

Nakon zajedničke fotografije lidera Procesa Brdo-Brijuni počela je plenarna sjednica. Po završetku aktivnosti predviđena je konferencija za novinare.

Kako je saopćeno iz kabineta predsjednika Slovenije, sastanak lidera Brdo-Brijuni bit će prilika da se sagleda trenutna situacija u regionu i da se pozovu članice i institucije Evropske unije (EU) da ubrzaju proces proširenja.

Najavljeno je da u fokusu sastanka na Brdu kod Kranja biti mir, stabilnost i razvoj Zapadnog Balkana te posljedice rata u Ukrajini po region.

Sastanci na vrhu Procesa Brdo-Brijuni održavaju se već godinama na inicijativu Hrvatske i Slovenije kao članica Evropske unije i to s ciljem unapređenja međusobne saradnje zemalja u jugoistočnoj Evropi i ubrzavanja procesa evropskih integracija ostalih zemalja regije među kojima neke već pregovaraju o članstvu u Evropskoj uniji ili imaju status kandidata za članstvo u EU.

Inicijativa pokrenuta 2010. godine

Inicijativa Procesa Brdo–Brijuni pokrenuta je 2010. kada su tadašnji slovenački i hrvatski premijeri Borut Pahor i Jadranka Kosor, nakon potpisivanja sporazuma o arbitraži između dvije zemlje, željeli da daju primjer liderima Zapadnog Balkana i podstaknu ih na rješavanje bilateralnih pitanja i povećanje tempa na evropskom putu.

Od 2013. godine sastanci u okviru Procesa Brdo-Brijuni se održavaju svake godine, a skupu lidera regije pridruživali su se i specijalni gosti među kojima su bili nekadašnja njemačka kancelarka Angela Merkel, bivši predsjednik Austrije Hajnc Fišer (Heinz Fischer), predsjednik Njemačke Frank-Valter Štajnmajer (Walter Steinmeier), predsjednik Poljske Andžej Duda, predsjednik Italije Sergio Mattarella (Serđo Matarela), aktuelni predsjednik SAD-a, a tadašnji potpredsjednik Džo Bajden (Joe Biden), te predstavnici evropskih institucija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.