ZBOG INTERVJUA U INFORMERU

Više stotina žena na protestima u Beogradu tražilo registar silovatelja i nasilnika

Organizatorice su istakle da su tu zbog žena koje su prijavile nasilje, ali i zbog onih koje to ne smiju, zbog svih ubijenih žena i žena koje su iznosile svoja iskustva uz oznaku "Nisam prijavila" i "Nisam tražila"

Sa današnjeg protesta. Anadolija

N. Aj./ Anadolija

1.10.2022

Više stotina građana, mahom žena, okupilo se danas u centru Beograda na protestu zbog intervjua s višestrukim silovateljem u jednom dnevnom listu, javlja Anadolu Agency (AA).

Protest na koji je pozvala organizacija "Ženska solidarnost" počeo je oko 13 sati i trajao je oko dva sata.


Neetički izvještaji

Učesnici su blokirali saobraćaj i nosili transparente "Žena je rodila sve nas, žena će roditi i revoluciju", "Ženska trauma nije izvor prihoda", "Želimo ti žensku revoluciju", "Na nasilje se ne kliče, nasilje se sprečava", kao i transparent koji se pojavljivao na protestima u Prištini - "Ako se plašiš mraka, zapalićemo grad".


Na protestu je zatraženo uvođenje registra za silovatelje i nasilnike, njihovo praćenje poslije odslužene zatvorske kazne, uklanjanje intervjua sa silovateljem sa svih portala koji su prenijeli intervju, poštovanje Kodeksa novinara Srbije i prestanak javnog sufinansiranja medija koji neetički izvještavaju.

Organizatorice su istakle da su tu zbog žena koje su prijavile nasilje, ali i zbog onih koje to ne smiju, zbog svih ubijenih žena i žena koje su iznosile svoja iskustva uz oznaku "Nisam prijavila" i "Nisam tražila".


Otisak krvave ruke

Okupljeni su uzvkivali "Njeno silovanje nije tvoja ekskluziva", "Nijedna žena više, nijedan tabloid više", "Naš strah nije izvor prihoda", "Nećemo da ćutimo" i "Ljute smo".

Na kraju je poručeno da će se protesti nastaviti.

Na protestu nije bilo vidljive uniformisane policije, ali se više pripadnika interventne policije grupisalo u blizini mjesta održavanja skupa.


Na kraju protesta na zgradi u kojoj se nalazi redakcija dnevnog lista koja je objavila sporni intervju ostavljena je ilustracija otiska krvave ruke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.